joi, 21 iulie 2011

Imnuri si semne

Toata mass-media s-a aratat "profund" indignata de fapta organizatorilor campionatului european de scrima de la Sheffield de a pune vechiul imn al Romaniei in timp ce fetele noastre se aflau pe cea mai inalta pozitie a podiumului. Fetele noastre au coborat de pe podium pana cand organizatorii s-au dezmeticit si au schimbat "Tricolorul" cu "Desteapta-te..".  Titluri ca " Romania a fost umilita", "Gafa nemaipomenita", "Moment penibil" "Patru fete jignite" au umplut ziarele, dar si televiziunile de stiri.

Eu personal nu sunt suparat deloc. Actualul imn este o melodie despre care se spune ca apartinea lui Anton Pann pe versuri de Andrei Muresanu, o melodie care cheama la lupta, la actiune, la conflicte armate, la eliberare. Iar "Trei culori" este tot un cantec patriotic, a lui Ciprian Porumbescu, care ne face sa fim mandri de drapelul nostru drag si stravechi, o retrezire subtila a sentimentului patriotic(facand abstractie de versurile care includ partidul). Dar fac pariu cu d-voastra ca scrimerele noastre habar nu aveau de asta.

Or romanii mileniului trei si-au cam pierdut vocatia de razvratiti, de revolutionari, de "desteptati", de vreme ce nu au fost nici macar in stare sa protesteze la masurile dure si ciudate ale guvernului. Si daca luam in calcul implicarea serviciilor secrete straine("agenturili") in marile miscari din istoria Romaniei, romanii confirma ca mamaliga explodeaza foarte rar si doar ajutata.

PS. Daca Romania si-a pierdut identitatea in hatisurile Uniunii si accepta orice  iar la moda este sa importam toate rahaturile, de la hartie igienica la bani, propun ca noul imn sa fie "Master and Servant"(cine stie, cunoaste).

9 comentarii:

anca spunea...

jenant moment,oricum ai intoarce situatiunea!
dar s-a mai intamlat si in trecut asa ceva! lui Nastase si Tiriac ,atunci s-a intonat "imnul regal" :)))))))))))))

Ion de la Chiuiesti spunea...

Pai de ce naiba mai canta imnul daca toti suntem cetatenii Uniunii de rahat? Suntem un raion al Europei, nu?

anca spunea...

macar daca am fi un raion si tot ar fi bine :)))))))))))))))
imi trece prin neuron alta comparatie... :((

Ion de la Chiuiesti spunea...

Stiu ce gandesti Ancutza! Ion, raion...Hmmmm:)))

Nicolae Nicu spunea...

S-a mai întîmplat chestia asta şi altora, iar nouă mai ales după "revoluţie". Mi se pare că halterofilul dezertor, Nicu Vlad, a fost primul căruia i s-a întîmplat în 1990. El a scoborît de pe podium, ofuscat politic nevoie mare, că nu i s-a cîntat lui recviemul naţional, ci imnul patriotic al compozitorului bucovinenan, folosit ca imn al ţării înainte de 1989. E drept, pe atunci greşeala organizatorilor era de înţeles.

Dar, dacă gestul lui Nicu Vlad era pe atunci explicabil şi el, acum, cînd peste 20 de ani de suferinţe şi dezastru naţional dovedesc fără putinţă de tăgadă că regimul actual, instaurat în decembrie 1989, este unul de ocupaţie antiromânească, gestul scrimerelor noastre nu mai trece nici la proşti drept unul patriotic, ci ca fiind un real şi jenant simulacru politic, o gafă civică monumentală. Sportivele respective au ratat şansa uriaşă de a intra, cu adevărat, în istorie!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Nicule, chiar asa am gandit-o. Fetele habar nu aveau ca "Tricolorul" e compus inainte de aparitia comunismului.

Nicolae Nicu spunea...

Ai perfectă dreptate, iar eu aş putea face pariu că aici e şi o doză de incultură din partea fetelor noastre sau măcar a unora dintre ele, în sensul că ele, sînt convins, nici măcar nu mai auziseră melodia respectivă, necum să mai ştie ce e cu ea şi cine şi cînd a compus-o! Asta ar putea fi o uşoară circumstanţă atenuantă pentru gestul lor, dar vîrsta tînără pe care o au nu le poate scuza neştiinţa. În fine, la urma urmei, toate acestea sînt simple banalităţi astăzi...

Nicolae Nicu spunea...

E culmea cu serviciul ăsta de blogger! Îmi refuză postul, iar după a doua încercare, mi le publică pe amîndouă. Poate poţi şterge tu dublura, Ioane. Scuze, dar, şi mulţumesc.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Perfect de acord!

Mediafax