luni, 1 august 2011

Ce mai fac romanii pentru bani

Una dintre bauturile mele preferate a fost Riesling-ul de Jidvei, baut ca sprit de vara, adica in combinatie cu apa minerala.

Din pacate, documente greu de tăgăduit - pentru că provin de la două laboratoare prestigioase, din Franţa şi din România -, aflate deja la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, relevă faptul că probe prevelate din mai multe sorturi de vin de Jidvei scot la iveală surprize de proporţii. Este vorba despre încălcări ale normelor de producere a unor vinuri superioare ale căror analize relevă prezenţa alcoolului de origine neviticolă, precum şi a apei exogene în compoziţia. Respectivele analize izotopice, interpretate de două laboratoare din România şi Franţa, demonstrează că licorile se produc cu încălcarea normelor în vigoare. Adică, pe înţelesul tuturor, s-a adăugat zahăr din sfeclă în procesul de fabricaţie a vinului, precum şi apă chioară.(sursa).

Intotdeauna m-am intrebat cate "milioane" de hectare detin Cotnariul, Jidveiul si Murfatlarul  pentru a vinde in nestire atat pe piata interna dar si externa milioane de hectolitri de Grasa, Riesling, Premiat, Sauvignon Blanc sau Noir etc? Stiu sigur ca aceste mari firme cumparau masiv must din Ungaria, Bulgaria si Grecia, pe care probabil il "adapteaza" la gustul specific tipului de vin cerut de piata. Si cred ca zvonul cu pastilele si amelioratorii care concura la calitatea vinurilor nu este doar o legenda, ci un fapt real. 

Niciun comentariu:

Mediafax