duminică, 5 octombrie 2008

Criza, efect de domino sau provocata


Criza financiara e trambitata prin toate mijloacele de informare in masa, ca o apocalipsa neprevazuta de Ioan, cu care se lupta fortele "binelui" formate din bancheri "neprihaniti", cum ar fi acest Paulsen, care a fost seful de la Goldman-Sachs, si politicieni "bine intentionati", precum Bush si Sarkozy. Ni se mai spune ca pana si FBI-ul investigheaza criza subprime si ca va prinde si deferi justitiei vinovatii. Dar noi ne aducem aminte foarte bine ca FBI a investigat si moartea lui JFK si a fratelui sau, sau criza provocate de caderea Enron, si ca rezultatele au fost minime, in cazul al doilea condamnarile fiind de nivelul unei infractiuni cu sac de cartofi din Romania. Se vehiculeaza numele lui Alan Greenspan, fost secretar al Trezoreriei, nume cu mare reputie in domeniul financiar-bancar. De fapt ce se intampla? Criza limiteaza posibilitatile de finantare a productiei, care la noi nu a excelat, si micsoreaza consumul, sustinut tot prin credite. Daca masurile care se iau acum sunt nationalizari si infuzii de capital, eficienta lor e pusa la indoiala de faptul ca Paulsen a primit puteri nemaiintalnite, practic el decizand cine, cum, de ce primeste capital sau ce companii vor fi nationalizate. In toata aceasta poveste, trebuie sa mergem pe fir, si vom putea afla cine sunt adevaratii beneficiari ai acestei crize. Presedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a declarat ca acum lumea are nevoie de acum de un sistem financiar mai corect. Ce a dovedit FMI si Banca Mondiala? In afara faptului ca a falimentat total cateva tari(vezi Argentina) si a ruinat alte cateva zeci, a dovedit ca deciziile sale sunt luate doar intr-un singur sens, si acela nu este cel ce asigura bunastarea tarilor cliente, ci dimpotriva.. Ca si cum nu ar fi destul, criza financiara din Statele Unite a provocat o crestere importanta a numarului de mesaje antisemite difuzate pe forumuri, bloguri sau diverse site-uri pe internet. De ce? Pentru ca se stie ca finantele internationale sunt controlate in totalitate de o clica de evrei. Care sunt "baietii destepti".
Ce urmeaza pentru Romania? Nu ar fi fost motive de ingrijorare mari, privitor la tara noastra. Dar iata ca criza ne loveste mai urat decat pe orice tara, datorita deciziei aberante a parlamentului roman de a majora salariile profesorilor, fiind urmata de un val urias de revendicari. Tariceanu promite, Geoana supraliciteaza si poporul e din nou prostit. In toiul acestui scandal, parlamentarii şi-au acordat pensii mai mari. Deh, sa fie la adapost de criza financiara. Adrian Nastase citeaza pe Bogdan Baltazar, o autoritate in domeniul bancar astfel:
-Criza financiară de astăzi îşi are rădăcinile imediate în 2001, într-un context format de sfârşitul freneziei internetului şi de şocul atacurilor teroriste de la 11 septembrie. Atunci, FED a deschis robinetele monetare pentru a încerca să combată o încetinire economică.
-
Banca centrală a pompat bani în economia SUA şi a redus drastic principala sa rată a dobânzii (aşa-numita rata a fondurilor federale) de la 3,5% în august 2001 la doar 1% la jumătatea lui 2003. FED a păstrat această rată la un nivel mult prea scăzut pentru mult prea mult timp.
  • - Elementul specific a fost că, de această dată, noile împrumuturi s-au concentrat pe sectorul imobiliar rezidenţial. Practic, oricine putea cumpăra o casă, cu un avans foarte mic sau chiar fără avans şi cu dobânzi eşalonate pe foarte mulţi ani.
  • - Pe măsură ce boom-ul creditului rezidenţial a prins rădăcini, el a început să se autoperpetueze.
  • - Partea întunecată a boom-ului imobiliar, adică piaţa sub-prime, a fost alimentată de preţurile în spirală ale caselor, la care se adaugă liberalizarea, slăbirea controlului asupra sistemului şi concurenţa puternică din partea băncilor care au făcut creditele sub-prime mai atractive.
  • - Pe parcursul anilor 2006 şi 2007, balonul financiar care acum îngenunchează instituţii financiare, odinioară puternice, a ajuns în punctul culminant.
O fi sau nu asa, nu mai conteaza. Conteaza ca visul romanilor de a trai intr-o bunastare comparata cu cea a occidentului anilor 60-70, chiar 80, s-a destramat rapid. Problema mare va fi a celor care si-au luat credite pe termen lung imobiliare, sau credite investite in structuri imobiliare, momentan fara mare viitor. Problema va fi si cand va incepe stagnarea economica si chiar declinul. Sa ne fereasca Dumnezeu!

Niciun comentariu:

Mediafax