marți, 7 octombrie 2008

Viitorul românilor, sclavi la multinaţionale!

Au trecut 19 ani de la revolutia din decembrie 1989, adica momentul la care romanii au dat comunismul ceausist pe capitalismul salbatic. Adica am dat ratiile alimentare , lipsa de libertate, creditele la casa si la CAR, lipsa de bani, cozile la alimentara pe mancare plina de E-uri si chimicale, credite la care platim o viata intreaga, cozile la hypermarket, interdictii, am devenit dependenti de programele proaste de la TV, vacante pe datorie, viata pe datorie. Ce anume s-a schimbat in viata noastra ? Generatia parintilor nostri a fost obligata sa munceasca 8-10 ore pe zi in cadrul intrecerii socialiste, generatia noastra munceste 12 ore pe zi pana la epuizare sau moarte; Parintii nostri munceau in marile uzine socialiste, generatia noastra munceste la multinationale…Ce s-a schimbat in viata noastra ? Avem libertate de exprimareOare???

Intr-un interviu din ziarul austriac Die Presse, Martin Schwedler, membru al consiliului director al Raiffeisen Investment, sustine ca afacerile romanesti nu au nici o sansa in fata MASINARIEI INTERNATIONALE, romanii avand o singura destinatie finala : sa fie preluati sau angajati ai multinationalelor.

Cele mai mari companii romanesti sunt preluate de multinationale, si tot mai multi romani sunt angajati si DIRECT DEPENDENTI de salariile si contractele incheiate cu acestea; intreaga economie romaneasca si aproape toti romanii sunt la cheremul lor. Uitati-va la sectorul retailului de alimente; Dupa ce au distrus Bucurestiul unde , dupa ce au fost daramate de catre Primaria Bucuresti in 2000-2002 peste 100.000 de chioscuri sau mici magazine care erau tinute la nivel de afaceri de familie, ne-au fost plantate cateva zeci de super si hypermarketuri, care au distrus orasul, au distrus orice mica initiativa, ne-au adus cu ele aglomeratia, furtul la raft, produse expirate , mancaruri cu chimicale, tot mai multi bucuresteni lucreaza ca robii cate 10 ore pe zi….Ati auzit voi sa existe sindicat al angajatilor la Cora , Carrefour sau Metro ? Eu nu am auzit ….Romanii sunt tinuti in frau, si fara sa ne dam seama, am dat comunismul si toate relele acestuia , pe o totala dependenta fata de aceste multinationale.

In Romania, sau mai exact la ce ne asteapta viitorul, nu imi doresc sa imi vad copii plecand ca niste roboti la serviciu la 8 dimineata, venind acasa seara la 21:00, cumparand in graba o portie de mancare de la fast-food, si adormind la televizor. Asteptand cuminti sa primeasca salariile pe card, sa nu aiba nimic al lor!

In 1989, ne plangeam ca este cenzura, ca suntem monitorizati….Dupa 19 ani de zile, datele noastre personale sunt procesate si cunoscute de multinationale [ banci, telefonie, asigurari ] , telefoanele ne sunt inregistrate de companiile de telefonie, e-mailurile sunt citite si stocate, puse la pastrare pentru momentul la care nu vom fi cuminti si se vor scoate de la naftalina sa ni se dea cu ele in cap, suntem monitorizati, scanati…..Ce s-a schimbat ?

La BCR, angajatii au intrat in greva . Am primit un mesaj de la un angajat al BCR din Pipera care imi spunea “programul de lucru este infernal; lucram ca nebunii si cate 12 ore pe zi si cand cerem plata orelor suplimentare ni se spune ca avem salarii bune si sa nu ne mai vaitam. In plus, suntem obligati sa lucram in zilele de repaus, ceea ce face imposibila recuperarea capacitatilor de munca. Daca in comunism lucram si sambata, acum am ajuns sa ni se ceara sa lucram si duminica. Multi dintre noi, mai ales cei de la ghisee arata ca niste mumii, se ombolnavesc, suntem privati de viata sociala si familiala, iar starea de sanatate ne este pusa in pericol. Eu nu reusesc sa imi vad baietelul decat 1 ora dimineata, pentru ca ajunga acasa atat de tarziu incat el doarme. Petrec 80 % din timpul zilei la serviciu si totul pentru ca acesti manageri obsedati sa castige tot mai multi bani, ne mana ca pe vite, ca pe sclavii care lucrau la piramide. Asa ceva nu am vazut nici macar in cadrul intrecerii socialiste din comunism. Cred insa ca ne-am trezit cam tarziu pentru ca ne-au incalecat deja..Nu stiu ce va fi cu noi.”

Ati uitat deja de Raluca Stroescu, tanara care a murit in 2007 din cauza extenuarii la care a fost supusa de catre o alta multinationala? Drama este ca Raluca castiga bani, insa…nu apuca sa se bucure de ei, in fapt nu apuca nici macar sa mai doarma, pentru ca multinationalele trag de tine pana la epuizare…

Iar multinationalele, dupa ce au facut posibil ca majoritatea romanilor sa ajunga sa lucreze pentru ei, isi desavarsesc opera distrugand si micile afaceri romanesti, dominand si acaparand toate domeniile economiei nationale. Au terminat cu retailul in vanzarea de alimente, pentru ca asta era cel mai important, intrucat prin mancare si bautura controlezi omul cel mai bine, au trecut si terminat cu sectorul bancar unde romanii sunt cea mai exploatata natie din UE, au trecut la turism unde agentiile mici si mijlocii sunt inghitite de marii tour-operatori multinationali, constructii, transporturile…tot. Iar mica initiativa si taranii care mai produc alimente naturale, sunt dusmani ai acestor multinationale, sunt haituiti, falimentati si noi nu facem nimic sa-i salvam…pentru a ne salva pe noi!

Sa stiti ca aceasta dilema si poate senzatia ca nu avem ce sa facem a fost cel mai pacatos sentiment care a fost indus romanului in perioada 1945 -1989. Adica in toti acesti ani, romanii din generatia parintilor nostri au stat sub jugul comunist, fiind convinsi, ca nu au ce sa faca , nu au cum sa scape si trebuie sa se resemneze. Si asa au facut jocul unui grup mic de escroci grupati in jurul unei familii de tirani, care au condus si jefuit tara asta timp de 45 de ani. Aceeasi greseala si aceiasi prejudecata gresita o fac si multi cei din generatia noastra, care incep sa se resemneze si sa aleaga supunerea.

Insa poate ca sunt inca sperante, pentru ca paharul nemultumirilor incepe sa se umple! Si ce ne deranjeaza cel mai tare este faptul ca, au ajuns sa ne sfideze, sa ne ignore ca oameni, sa ne trateze ca pe niste robi care le aduc profituri, si culmea este ca indivizi precum acest Martin Schwedler , ne si rade in fata spunandu-ne ca soarta ne este pecetluita. D-le austriac, poate ca nu este asa…toti dictatorii din istorie (de exemplu, conationalul tau Adolf Hitler!) au crezut la fel si pana la urma au sfarsit lamentabil. Aveti mare grija la reactia romanilor cand paharul nemultumirilor va da pe afara ! Mare grija.


articol preluat de pe pagina de internet "Moldova Noastra"

Niciun comentariu:

Mediafax