miercuri, 18 martie 2009

Comunismul - alternativa la capitalismul aflat in criza?

Pe masura ce toata lumea se straduieste sa gaseasca o solutie miraculoasa la actuala criza economica mondiala, o noua idee isi face loc in mai toate discutiile: ar putea fi comunismul o alternativa reala la esecul spectaculos al capitalismului?

In conditiile in care sute de mii de persoane isi pierd locurile de munca si casele si autoritatile arunca cu miliarde de dolari si euro in banci doar-doar nu vor falimenta, capitalismul liberal isi arata pe deplin hibele.

Tot mai multi experti sustin ca "visul" capitalismului se incheie prin cea mai mare criza din ultimele decenii, iar lumea se trezeste la un nou soi de socialism, in care guvernele, tot mai autoritare, preiau controlul sistemului financiar pentru a-l feri de propriile actiuni nebunesti.

Nu este deci de mirare ca tot mai multi se intreaba care ar fi alternativa la un sistem care si-a dovedit atat de spectaculos esecul.

Partidele comuniste din toate colturile lumii sustin ca ele detin cheia problemei.

"Orice solutie la criza pregatita de capitalisti si guvernele lumii va ramane o solutie in interiorul capitalismului. Nu va fi o solutie pentru clasele populare. Ca in orice criza, muncitorii si saracii platesc - in vreme ce capitalul financiar este salvat cu sume uriase", explicau in urma cu ceva timp comunistii europeni in publicatia online Anarkismo.net.

Luni, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca actuala criza economica si financiara ar putea marca finalul unui sistem ale carui baze au fost puse in urma cu 500 de ani, asezand economia pe baze noi, post-capitaliste.

Toata lumea anunta sau spera in sfarsitul sistemului capitalist, oferind comunismul drept alternativa.

Colegiul Birkbeck din Londra a luat aceste sugestii in serios si a organizat un simpozion care si-a propus sa analizeze la modul cel mai serios alternativa comunista, noteaza The Guardian.

Comunismul este o idee care ne insoteste, in forme diferite, de mii de ani. Adevarata provocare este sa descoperim ce pot insemna in ziua de astazi concepte precum voluntariat egalitaritarist, detinerea in comun a modalitatilor comune de productie, abolirea societatii structurate pe clase.

In primul rand, ramane deschisa intrebarea cu privire la rolul statului si economiei.

In vreme ce unii experti insista pe crearea unor noi miscari politice departe de guvernare, altii sustin ca exemple precum Bolivia si Venezuela arata ca, prin preluarea puterii, o miscare progresista, radicala, poate sa supravietuiasca chiar si cand se confrunta cu fortele reactionare.

Aceste exercitii de imaginatie merg si mai departe, cantarind problema organizarii. E greu de imaginat cum se poate crea un nou partid comunist, insa fara acesta, ideea de comunism ramane exact asta, o idee.

Separarea promisiunilor comunismului de dezastrele secolului XX nu este o sarcina usoara. Cine se declara comunist zilele acestea face dovada unui curaj iesit din comun. Trebuie insa facuta o alegere. Daca o noua lume este posibila, aceasta va lua forma in urma unei alegeri, nu in teorie.
sursa: ziare.com

12 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Alternativa poate fi nationalismul pragmatic. Luminat.

anca spunea...

hmm,dupa ce s-au opintit din greu sa dea de pamint cu sistemul comunist,acum se gindesc la el ca la un colac de salvare? totul este posibil, eu cred ca in America comunismul e i floare!

Ion de la Chiuiesti spunea...

V-as recomanda sa lecturati si articolul

http://manipularea.blogspot.com/2009/03/cifra-fiarei-si-controlul-totalitar.html

Reflecta exact ceea ce se intampla.

anca spunea...

Ioane,Ruxi iar nu ne-a spus ca "evolueaza" la otv! chiar acum!!

anca spunea...

mersi pt link! imi place Cusnarencu!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Probabil ca s-ar intimida daca ne-am uita la ea?

Anonim spunea...

un mic comentariu din Germania.Nici capitalismul si nici comunismul nu sint perfecte.Comunismul este mai mult decat o doctrina politica un sistem economic care a facut greseala ca s-a bizuit pe un sistem politic( unipartitismul) gresit.Poate daca Ceausescu a fi acceptat sistemul multipartid ar fi castigat PCR-ul chiar alegerile .Atunci ar fi avut o justificare democratica, o legitimitate cum se spune.Cat priveste nationalismul pragmatic sint de acord cu doamna Lungu.Problema este ca tarile europene incearca sa-si sustina puternic interesele la Bruxelles ,deci practica un nationalism extern pragmatic si ca sa dau exemplul tarii und etraiesc se incearca crearea unui set de valori la care toti imigrantii sa se alature.Desigur ca in Romania nationalismul pragmati ar insemna sustinerea IMM.urilor sau a acelor branduri de valoare romanesti(Dacia).Un nationalism ar insemna si sustinerea luptei contra coruptiei (plaga pentru romani si nu numai) dar si integrarea sociala prin masuri sustinute a minoritatii tiganesti.In acest secol 21 in care vrem nu vrem lumea este globalizata, schimbul de informatii de realizeaza in cateva secunde, e nevoie de oameni foarte inteligenti si fara pete de coruptie care sa conduca Romanian spre viitor.Drama este ca deocamdata nu vad pe ecrane decat vechile figuri unde fiecare isi are povestea lui de coruptie si nimic mai nou.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Coruptie este si la Bruxelles, unde o mana de oameni manipuleaza mari sume de bani. Or cine umbla cu bani se manjeste intotdeauna. Doar ca acolo coruptia este ca un acord tacit, nu se face tam-tam mare, dar toata lumea stie ca fondurile se repartizeaza doar in functie de interese.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

@Anca,
M-ai prins, ai vazut?
Vreau sa spun ca noi, cei 4, am facut o audienta nesperata in ziua aceea.
@Ion,
Nu mai poate omul scapa ochiului vigilent al semenilor. Si inca n-avem cip:)
@Anonim,
Multumesc pentru apreciere.
Intr-adevar, nationalismul trebuie inteles asa cum l-ati descris, in mult mai multe cuvinte decat mine!

anca spunea...

te-am prins,frumoaso! da' puteai sa ne anunti! sau nu ne consideri prietenii tai de blogosfera?:((

Anonim spunea...

cand se va intampla acest lucrtu o sa sarbatoresc,romania va fi reconstruita din temelii de catre clasa muncitoare, am luat leapsa cu "nationalismul pragmatic iluminat al PRM, care a ajuns acolo unde merita datorita atitudinii presedintelui si membrilor sai. Doar un partid de stanga veritabil va redobandi demnitatea celor ce muncesc

Ion de la Chiuiesti spunea...

Tot asa de bine poate fi ca populatia a cam fost orbita de bucuriile "consumismului" in vreme ce acum se intrevede spectrul foamei.

Mediafax