luni, 18 mai 2009

Grecii si austriecii scot bani din tara


Marti, la Bruxelles, Comisia Europeana si FMI cheama din nou la raport principalele grupuri bancare straine prezente in Romania pentru a le cere sa respecte si sa intareasca angajamentul de mentinere a finantarilor asumat la sfarsitul lui martie la Viena.

Dupa mai bine de o luna, bancile nu dau semne ca sunt gata sa reia creditarea, intarziind reducerea dobanzilor, desi BNR incepe sa le elibereze bani din rezervele minime obligatorii. Cel putin pana la 31 martie bancile straine mai mult au retras bani din Romania decat sa suplimenteze finantarile pentru atenuarea efectelor crizei.

Grupurile grecesti, care controleaza 30% din piata prin Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Emporiki, Marfin si ATE Bank, au scos nu mai putin de 1,64 mld. euro din septembrie 2008 pana in martie 2009, conform unor date prezentate de Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR. Austriecii, cu o cota de 24% detinuta prin Erste, Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac, au retras 652 mil. euro. In schimb, grupul francez Societe Generale a acordat BRD finantari suplimentare de 722 mil. euro. Retragerile derulate de principalele grupuri straine au insumat aproape 2,3 mld. euro, in timp ce finantarile noi doar 918 mil. euro. sursa:zf.ro

4 comentarii:

dramoleta spunea...

Pai noi stiam ca asa se va intampla. Imi vine din ce in ce mai greu sa inghit ce se intampla in tara noastra.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Au castigat in Romania si in tarile de est cat nu au castigat in occident nesimtitii. Bancile romanesti le-am devalizat si le-am dat pe nimic. Imi aduc aminte cum se luau credite preferentiale de catre parlamentari, politicieni de tot felul, politisti, magistrati etc. Din cand in cand mai se dadea cate o lovitura la schimburi valutare si cate si mai cate. Nu se va schimba nimic niciodata in tara asta, poate vremea.

dramoleta spunea...

Ion,

Azi chiar au confirmat, cu nesimtire, cele scrise de tine.

Au anuntat clar, astazi, la Viena, ca vor scoate banii din Romania.

andrei1990 spunea...

astia au furat ca suntem noi prosti. adica cei care ne-au condus probabil si-au umplut buzunarele ochi si ne lasa pe noi cu ponoasele.
un var din Franta are imprumut cu 4% dobanda fixa, iar la imprumuturile noastre a e se face aproape 15%, ca e variabila si se poate, si o sa ajunga mai sus.
hotie pe fata, de asta si apar banci straine la noi ca ciupercile dupa ploaie,nu?

Mediafax