miercuri, 20 octombrie 2010

Expertii de la FMI, niste medici inchipuiti!

Cred ca deja „a intrat in paine” delegatia Fondului Monetar International. Delegatia de experti. Oare ce-or mai gasi pe la noi „medicii” de vindeca bolile financiare de pe glob? Ce hapuri (amare?) ne vor prescrie de data aceas­ta? Ma intreb, pentru ca recent ii auzeam pe mai-marii FMI cum ridica in slavi politici macroeconomice total opuse austeritatii. Ceva de genul, „daca dati afara oameni e de rau”, „daca nu incurajati piata muncii e ingrozitor” sau „consumul pe fundament real este foarte bun”. Cred ca se vor lua si de data aceasta de cate cineva, daca nu cum­va tot pensionarii si bugetarii raman cancerul so­cie­tatii. 

Totusi, fie-mi iertat, daca tot se dau medici acesti experti de la Fond, de ce nu stau ei vreo doua luni (sau cat e nevoie) ca sa reformeze cu adevarat sistemele in cauza. De exemplu, sa terminam odata cu actualul sistem de pensii, un adevarat „caritas” al mileniului III. Sa „oblige” acest guvern (sau pe urmatoarele) sa deblocheze siste­mul privat de pensii, sa aplice principiul contribu­tivi­tatii in adevaratul sens al cuvantului, prin crearea con­turilor sociale individuale. De ce „doctorii” de la FMI nu fac lobby pe meleagurile mioritice pentru o analiza „bazata” a sis­temului bugetar, astfel incat sa se identifice cat mai exact domeniile in care statul are nevoie (sau nu) de oameni? De ce nici macar unuia dintre expertii de la Washington nu le da prin cap sa conditioneze imprumuturile de predic­tibilitatea Codului Fiscal? Adica sa nu-l mai modificam dupa cum doarme premierul sau vreun ministru zelos? De ce acesti indivizi care una spun si alta impun nu in­cearca sa deschida subiectul evaziunii fiscale in Romania si sa arate (clar si la obiect) cu degetul spre clasa politica aflata la Putere, exact aceea care nu are niciun interes sa scoata la suprafata economia subterana? Au zis la un moment dat de trenurile cu carburanti, alea fantoma, dar ce folos, nu au zis in ce „gari” opresc ele. De ce? Sa inte­leg ca le mai iese si lor cate un galon? 

As putea sa-mi pun cel putin 80 de intrebari ale caror raspunsuri ar re­lansa tara asta, balcanica pana in maduva ramurilor economice. Dar nu au niciun interes real nici cei de la FMI, nici guvernantii. Asa ca voi trage o concluzie simpla: s-or da ei medici, dar din pacate nu sunt. Doar isi inchi­puie. Si, la urma urmei, sa o spunem pe aia dreapta: de la infiintare pana azi (si mult timp de-acum incolo) Fondul a avut un singur scop: sa protejeze statele dezvoltate de „bolile” pe care unii si altii le provoaca prin lume. 

Edward Pastia 
(financiarul.com)

Niciun comentariu:

Mediafax