vineri, 28 noiembrie 2008

Unii se apuca sa ne scrie necrologul


Actuala criza economica mondiala ar putea afecta grav tarile est-europene, efectul cel mai probabil urmand sa fie o perioada de cativa ani fara crestere economica sau cu o crestere economica slaba si puternice dezechilibre financiare.

"Cele mai mari temeri sunt legate de Bulgaria si Romania, cele mai sarace si mai prost guvernate tari dintre noile membre ale Uniunii Europene", scrie The Economist. Potrivit analistilor britanici, bulgarii au mainile legate de autoritatile cu responsabilitati in domeniul valutar, care au impus un sistem rigid de raportare a monedei bulgare leva la euro, ceea ce elimina posibilitatea devalorizarii monedei bulgare pentru a spori competitivitatea, afectand exporturile. Pe de alta parte, Romania are un deficit de cont curent de numai 14% din Produsul Intern Brut, un curs flotant ce ofera o flexibilitate sporita si este mai putin dependenta de exporturile catre zona euro decat Bulgaria, mai comenteaza publicatia britanica. Totusi, Romania ar putea avea o "aterizare" mai dificila - continua publicatia amintita - care explica aceasta prin faptul ca sistemul bancar romanesc este mai putin eficient decat cel bulgar.

"Desi majoritatea bancilor din Romania sunt in proprietate straina, sistemul bancar din Romania pare sa se clatine", mai scriu jurnalistii britanici.

Ratele dobanzilor interbancare aproape s-au dublat in acest an, ajungand la 15%. Rezervele valutare sunt din ce in ce mai reduse si Fondul Monetar International recunoaste ca moneda nationala, leul, ar putea fi supraevaluata cu 19%. In urma cheltuielilor populiste in perspectiva alegerilor parlamentare de la sfarsitul acestei saptamani, deficitul bugetar ar putea atinge 3,9% din PIB la finalul anului, ceea ce nu inseamna mult dupa anumite standarde, dar ar putea influenta dorinta strainilor de a furniza lichiditati suplimentare.

"Indiferent de ce coalitie va rezulta din scrutinul din 30 noiembrie, pana la o reforma serioasa mai este un drum lung de parcurs. Dezastrul poate fi evitat, dar Balcanii de Est trebuie sa faca fata unei perioade grele", conchide The Economist.

Sursa:http://www.ziare.com

Nota blog. Cand auzim asemenea informatii, trebuie sa gandim cam cine ar avea interes ca noi sa ne prabusim, sa ne poata alinia ca pe oi in strunga, si sa ne foloseasca ca sclavi pe plantatiile lor multinationale. Romani, vi s-a pregatit ceva, planul e in curs de executare!

Niciun comentariu:

Mediafax