miercuri, 18 februarie 2009

Din pacate, Tratatul de la Lisabona a fost aprobat de deputatii cehi

Deputatii cehi au aprobat miercuri Tratatul de la Lisabona, prima etapa a unei ratificari amanate repetat in aceasta tara, informeaza AFP.

Cehia este singurul stat european care nu s-a pronuntat inca asupra Tratatului. Dezbaterile pe tema acestui text au fost reluate pentru cateva ore marti seara, dupa doua zile de discutii in decembrie si ianuarie.

Tratatul de la Lisabona este versiunea noua a Constitutiei Europene, retiparita cu mici modificari si trecuta prin parlamentele a 25 din cele 27 de state membre. Irlanda a decis prin referendum ca nu doreste ratificarea, cu o majoritate clara.

Nici Cehia nu priveste cu ochi buni noua ordine impusa de documentul controversat. De altfel, Vaclav Klaus a subliniat in nenumarate randuri ca nu sustine actuala forma a Tratatului, care poate submina cu usurinta integritatea Cehiei. In urma cu un an, el a declarat ca Tratatul "nu poate intra in vigoare", iar a forta aplicarea sa ar fi "dezastruos" pentru Uniunea Europeana. El "sporeste deficitul democratic al UE, creeaza un cadru legal si mai complex si confuz, elimina votul cu unanimitate in anumite dosare si face posibila modificarea, si deci cresterea competentelor UE, fara aprobarea statelor membre".

Tratatul de la Lisabona poate intra in vigoare doar dupa adoptarea lui de catre toate cele 27 de state ale Uniunii. Urmeaza un nou examen: Irlanda. Dar probabil ca vor ceda si eu. Atunci putem afirma ca suntem vanduti complet.hotnews.

Niciun comentariu:

Mediafax