miercuri, 18 februarie 2009

Desfiintati FMI-ul si Banca Mondiala ca sa putem iesi din criza!


Actuala criza economica este datorata in cea mai mare parte Bancii Centrale americane care refuza sa lase companiile cu probleme sa falimenteze, a declarat investitorul Jim Rogers, intr-un interviu acordat ziaristului Sir David Frost, de la postul Al Jazeera. Rogers a criticat pachetul de stimulare economica semnat marti de presedintele Barack Obama si a spus ca redresarea globala trebuie sa includa desfiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International.

Rogers a afirmat ca "cel mai bun lucru care s-ar putea intampla este sa desfiintam Banca Mondiala si FMI", adaugand ca are "zero" incredere in cele doua institutii financiare. Investitorul a indicat ca BM si FMI au fost create "in 1945 si '46, cu obiective si aspiratii foarte solide - insa ele au lasat departe in urma aceste aspiratii si obiective si sunt conduse in prezent de oameni care, in afara de a avea grija de ei insisi, fac prea putine ... uita-te la proiectele lor si vei fi ingrozit".

Investitorul american, care traieste in prezent in Singapore, a criticat pachetul de masuri economice propus de Administratia Obama, afirmand ca autoritatile irosesc fonduri importante pentru lucruri inutile si ca salvarea unor companii aflate in criza nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Rogers sustine ca SUA urmeaza aceleasi politici dezastruoase luate de Japonia in anii '90, sprijinind firme care trebuie lasate sa falimenteze. El a avertizat ca, la fel ca si in cazul Japoniei, consecintele negative ale acestor politici vor fi vizibile si peste 20 de ani.

"Felul in care sistemul functioneaza este urmatorul: cand apar astfel de momente, cei rezistenti si competenti preiau bunurile celor incompetenti si dupa aceea o iau din nou de la inceput. Asa a facut Coreea de Sud, asa s-a intamplat si in Rusia si lucrurile au functionat. Ceea ce fac ei in acest moment este sa ia lucrurile valoroase de la cei competenti si sa le dea incompetentilor, spunandu-le acestora: va intreceti acuma cu cei buni, cu bunurile si banii lor. Acestea sunt politici economice ingrozitoare si nu vor functiona. Nu au functionat nici inainte si nu vor fi viabile nici de data aceasta", a afirmat Rogers. Continuare

3 comentarii:

Anonim spunea...

Sper sa nu se inteleaga de aici ca firmele mici, afaceri de familie cracanate de impozite trebuie sa falimenteze???!!!!
Sa inceapa cu gigantii cu picioare de lut ai transnationalelor si ai oligarhiei financiar - bancare.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Normal!

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Right!

Mediafax