luni, 16 februarie 2009

Valea! Cehia isi plateste imigrantii ca sa plece acasa

Vorbe goale...

Tocmai Cehia, tara care flutura stindardul luptei impotriva protectionismului a anuntat o decizie pe de-o parte socanta si pe de alta parte extrem de contradictorie cu eliminarea barierelor de pe piete. La comert inainte, la munca inapoi s-ar putea reformula vechiul proverb romanesc.

Guvernul de la Praga intentioneaza sa cheltuie in total peste 2 milioane de Euro, platind imigrantii din tari terte Uniunii Europene ca acestia sa plece acasa in cazul in care si-au pierdut locul de munca.

Sa o spunem mai pe sleau: nu mai aveti loc de munca, nu mai platiti impozite. Nu mai platiti impozite, nu mai sunteti interesanti. Nu mai sunteti interesanti, pai atunci de ce sa beneficiati de protectia sociala pe care v-ati finantat-o pana acum?! Hai, luati 500 Euro prima, zambiti si faceti-va bagajele. Biletul de avion il platim tot noi.

Intrebarea ce se pune acum este: Guvernul ceh nu face exact la fel precum toate celelalte administratii europene care incearca sa-si protejeze populatia de efectele crizei economice? Vrea sa isi apere forta de munca autohtona si sa slabeasca presiunea asupra bugetului de stat deja obosit de criza. E normal, de fapt, pentru ca politicienii sunt la adapost de criza datorita voturilor propriilor cetateni, asa ca ce sa-i intereseze daca somajul creste in alte tari comunitare sau necomunitare.

Dar atunci cum poate acuza Cehia alte tari de protectionism? Cum poate iesi la rampa anuntand un summit extraordinar al UE pentru eliminarea protectionismului? Presedintia ceha a Uniunii se blameaza chiar de la inceputul sefiei comunitare. Iar cum mandatul dureaza sase luni este posibil ca spectacolul contradictiilor la nivel inalt sa ne mai distreze destula vreme.

Fragment de articol Deutsche-Welle.

Niciun comentariu:

Mediafax