luni, 6 aprilie 2009

NU noilor impozite!


Guvernul Boc este disperat. Nu reuseste sa gestioneze banii, nu reuseste sa faca reforme, nu aplica deloc principiiule de buna guvernare (din contra), nu reuseste sa reduca birocratia, insa se imprumuta de la FMI, in noul sau rol de lup milostiv. Si pentru asta trebuie sa haiduceasca pe cineva. Normal, pe cei care, desi au de-a face cu o criza fara precedent, totusi stau pe picioare.

Deja taxele au fost marite (prin cresterea contributiilor la fondurile de sanatate cu peste 3%). Acum a venit randul microintreprinderilor, de la 1 Mai, micii intreprinzatori vor trebui sa cotizeze cu minim 1.625 de lei pe trimestru, indiferent daca au pierderi sau nu si indiferent daca se afla intr-o zona saraca, cu somaj ridicat, sau in centrul Bucurestiului (nu ca a avea o firma in centrul Bucurestiului ar insemna automat profit ridicat). Cred ca data de 1 Mai, ziua proletariatului, a fost aleasa cu multa ironie de catre guvernanti pentru a mari impozitele micilor intreprinzatori.

Ceea ce guvernul nu intelege este ca Romania este in plina criza, criza ce afecteaza intregul glob. Asadar, firmele ce vor avea de suferit cel mai mult vor fi cele orientate pe export. Apoi, multe firme cu capital strain si orientate catre piata romaneasca se vor retrage iar altele isi vor limita investitiile si, daca sunt profitabile, isi vor repatria profitul. Asadar, singurele activitati economice care ar putea avea un efect compensatoriu sunt firmele de stat (nereformate, cu directori clientelar politic) sau firmele private cu capital romanesc orientate catre piata romaneasca. Iar aceste din urma firme, in care ne sta speranta revenirii economice, sunt in general mici si mijlocii. Acolo sta spiritul intreprinzator autohton, aflat inca la inceput, caci nu au trecut nici 20 de ani de la caderea comunismului. Daca vrem ca Romania sa aiba un viitor economic si daca vrem sa iasa din criza cat mai elegant, ei bine este logic ca acest sector al IMM-urilor trebuie incurajat. Insa guvernul tocmai asta nu face: ii pune piedici si il impoziteaza si mai tare.

NU noilor impozite! Din pacate, opozitia parlamentara este slaba iar asociatiile IMM-urilor nu au reflexe nedemocratice precum au sindicatele ce una-doua apeleaza la greve.Sursa: Jeopardy.foto:gandul.

5 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Si totusi, ce e de facut? Nu putem sta pasivi la aceasta magarie!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Habar nu am! Daca iesim in strada, vor fi doar vreo cativa si nu va avea efect. Prin scris, nu ne baga nimeni in seama. Tampitii aia nu realizeaza ca masura asta puteau s-o ia cand economia mergea, nu acum cand abia supravietuim.

bataiosu spunea...

Stiu eu solutia: particip la prezidentiale, daca Dan Puric nu vrea, castig alegerile si declansez alegeri anticipate!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Da-i drumul! Dar grabeste-te, fa-te cunoscut mai mult, ca timpul te preseaza. Ai sprijin neconditionat de la multi bloggeri! Apropo, in ce stadiu esti cu partidul?

Anonim spunea...

Bataiosule, inscrie-te la alegerile prezidentiale, in cazul in care Dan Puric nu doreste acest lucru! Romania are nevoie de un presedinte!
Probabil va fi foarte greu, iar de piedici si alte asemenea nu mai vorbesc!
Dar trebuie sa incepem de undeva!
50 de ani de comunism si cu inca 20de neocomunism fac 70 de ani! Ajunge!
Doamne ajuta!

Mediafax