vineri, 5 iunie 2009

Biserica ortodoxa rusa, in prag de schimbare?


Recent, Patriarhul Chiril a acordat un interviu cotidianului rusesc “Izvestia”, eveniment care a marcat prima suta de zile de la investirea sa ca intaistatator al Bisericii Ortodoxe Ruse, informeaza Lacasuri Ortodoxe.

Întrebat cu privire la problema decalajului dintre practicantii religiosi si numarul celor botezati ortodox în Rusia, Patriarhul a declarat: “Conform diferitelor studii, între 60 si 80% dintre rusi sustin ca sunt ortodocsi. Cu toate acestea, nu sunt mai mult de 10 - 12 procente care duc o viata ecleziala, participând în mod regulat la Sfânta Liturghie, Împartasanie si Spovedanie. Pentru ceilalti, Ortodoxia este un fel de identitate culturala. Nu cred ca acesta este un lucru rau în sine, dar nu este suficient sa primim Ortodoxia ca pe o traditie culturala, ci trebuie sa întelegem si sa ne asumam fundamentele sale spirituale si etice. Aderarea, care tine de natura exterioara, ar trebui sa depinda de o anumita traire interioara. Sunt acei „ortodocsi culturali” carora misiunea de astazi a Bisericii le este destinata înainte de toate. Bineînteles ca nu este o sarcina usoara. În plus, fata de motivele subiective care îl împiedica pe om sa ramâna departe de Biserica, exista, de asemenea, unele aspecte ale vietii bisericesti care au nevoie de mare atentie si, poate, chiar de transformare. Cu toate acestea, numarul persoanelor care se întorc la adevarata credinta creste. Acest lucru înseamna ca Biserica continua sa îsi îndeplineasca principala datorie, de a predica Evanghelia si de a aduce oamenii la Hristos si nu în simple biserici monumente istorice sau capodopere artistice.” Raspunzând la o întrebare care viza posibilele reforme, Patriarhul Chiril a subliniat ca “nu se poate pune problema reformarii doctrinei de credinta, pentru ca Dumnezeu este neschimbat. Teologii si contemporanii misionari au, cu toate acestea, obligatia de a învata sa predice vesnicele adevaruri în raport cu epoca pe care o traim, demonstrând prezenta lui Hristos în lume, în viata de astazi... Toate aceste modificari ar trebui sa arate o Biserica mai deschisa, mai aproape de omul modern”, a mai spus Patriarhul Chiril. Sursa:gardianul.ro

Patriarhul Chiril este unul din cei mai activi promotori al dialogului de tip ecumenic. "Auziti popoare, semintii, limbi, barbati, femei si copii, cei mai mari, cei mai tineri si pruncii, sfintul neam al crestinilor! Daca cineva va invata, in afara acestora pe care le-a primit Sfinta Biserica Soborniceasca, de la Sfintii Apostoli, de la Parinti si de la Sinoade, sa nu-l ascultati, nici sa primiti sfatul sarpelui, dupa cum l-a primit Eva si a cules moarte. Si chiar daca v-ar invata un inger sau un imparat in afara acestora pe care le-ati primit, astupati-va urechile." - Sfintul Ioan Damaschin (+749)

Vezi si:
Kiril, în relaţii frăţeşti cu ucigătorii Mîntuitorului

Niciun comentariu:

Mediafax