sâmbătă, 6 iunie 2009

"Democratie" americana: Detinutii de la Guantanamo ar putea fi executati fara proces


Administratia Obama examineaza o modificare a legii ce reglementeaza comisiile militare de la Guantanamo care ar permite evitarea proceselor in cazul celor care risca pedeapsa capitala si pledeaza vinovat, si deci dezvaluirea modului cum au fost interogati suspectii, scrie New York Times.

Este vorba despre detinutii care risca pedeapsa cu moartea si care pot evita un proces integral pledand vinovat. Propunerea, continuta intr-un proiect ce va fi prezentat Congresului, nu a fost facuta publica oficial, ci trimisa unor membri ai administratiei cu conditia de a pastra secretul. Potrivit unor surse care au avut acces la document, este vorba despre propuneri ale unui grup de reflectie al administratiei in probleme de detentie, care i-au fost prezentate si secretarului apararii, Robert Gates.

Propunerea ar usura sarcina administratiei de a urmari penal persoane care au marturisit fapte de terorism, dar ale caror cazuri pun probleme. Mare parte din dovezile impotriva celor acuzati pentru 11 septembrie provin din marturisiri facute in timpul interogatoriilor brutale in inchisorile CIA. Valabilitatea acestor dovezi risca sa fie contestata, ceea ce ar ingreuna procesele si ar atrage din nou atentia asupra tratamentului detinutilor.

Insa unii experti spun ca acest proiect va ridica noi intrebari cu privire la gradul de corectitudine a procedurilor de la Guantanamo, deja criticate pentru ca scurteaza drumul spre condamnare. "Din pacate, acesta mi se pare un efort de a scapa de o problema in cel mai usor mod posibil, adica acesti oameni sa pledeze vinovati si sa fie executati. Cred ca o asemenea masura va fi lipsita de credibilitate pe plan international", a spus David Glazier, profesor asociat la Facultatea de Drept Loyola din Los Angeles. Masura "incurajeaza martiriul", a declarat si o sursa din armata.

Proiectul include si alte modicari ale procedurilor de la Guantanamo, dezvaluite luna trecuta, cand Obama a anuntat ca va mentine controversatul sistem al comisiilor militare, insa sporind drepturile detinutilor. Nu se stie daca Obama a aprobat prevederea privitoare la pedeapsa cu moartea, iar un purtator de cuvant al Casei Albe a refuzat sa comenteze. ziare.com

Canada refuza sa preia detinuti de la Guantanamo

Niciun comentariu:

Mediafax