luni, 1 iunie 2009

Fiara iredentismului maghiar


Iredentismul maghiar este boală grea. Majoritatea celor care suferă de ea o ţin ascunsă şi o cultivă acasă, în familie sau la şcoală. Însă, în apropierea unor date istorice cheie sau a unor sărbători religioase, simptomele irup şi unii unguri iredentişti se laudă în public cu afecţiunea mentală de care suferă, asemănător unor leproşi care au uitat că în afara coloniei există şi o lume normală. La fel s-a întâmplat şi în acest weekend, cu ocazia Rusaliilor romano-catolice.

Mii de unguri, din România, dar şi din Ungaria, au luat cu asalt localitatea Şumuleu- Ciuc, unde de peste 400 de ani romano-catolicii unguri sărbătoresc Rusaliile în vârf de munte. Mulţi din ei, îndemnaţi probabil de preoţii lor care acum candidează la europarlamentare pe “lista solidarităţii” UDMR-CNMT, au venit înarmaţi cu steaguri arpadiene şi pancarte cu harta ungariei mari. Nu au lipsit steagurile aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi standurile cu cărţi ale lui Albert Wass. Mulţi unguri din Ungaria, căci boala iredentistă e transfrontalieră, au venit în Harghita cu trenul de epocă intitulat “Nostalgia”, care a trecut prin gările româneşti nestingherit, cu toate că pe locomotivă se află efigia Imperiului Austro-Ungar, după ale cărui legi antiromâneşti le este încă dor ungurilor. Mulţi dintre turişti au mers să viziteze şi locul fostei graniţe a ungariei mari din localitate Ghimeş-Făget.

Nici la Cluj-Napoca lucrurile nu au stat altfel. Sute de turişti maghiari au venit sâmbătă la Cluj-Napoca pentru a sărbători Rusaliile catolice. Drept urmare, zeci de maşini cu numere de Ungaria erau parcate în jurul catedralei Sf. Mihail din Piaţa Unirii. Şi nu m-am mirat foarte tare când am văzut, pe majoritatea, abţibilde cu aceeaşi hartă a ungariei mari pe luneta din spate. Duminică după-masă, zeci de autobuze cu turişti maghiari se plimbau prin centrul oraşului căutând un loc de parcare. În faţa catedralei Sf. Mihail, pe lângă maşinile cu abţibilde iredentiste, mai apăruse una cu steagul “Ţinutulu Secuiesc”. Era, probabil, unul dintre cei 350 de secui din România…

Maghiarii nu au pierdut nici ocazia unei sărbători religioase pentru a se da în stambă. Această lipsă de autocontrol şi de bun simţ nu le face cinste, dar cred că de acum încolo le putem considera echivalentul izbucnirilor necontrolate ale unui bolnav de Tourette. Sunt învăţaţi de mici să urască românii, sunt învăţaţi la şcoală că ei, ungurii, sunt o rasă superioară căreia i se cuvine orice. Nu învaţă româneşte şi promovează în rândul tinerilor cultul unor criminali de război. Au o supradoză de patetism şi sunt incurabili. Nu avem ce să le facem, decât să ne fie milă de ei. Nu au nici măcar o clipă de luciditate, pentru a pricepe că în ungaria mare pe care şi-o doresc, ar fi doar 12 milioane de unguri, iar minorităţile (români, sârbi, slovaci, croaţi) i-ar întrece ca număr. Probabil că Ungaria ar avea astfel primul preşedinte român!

În acest weekend am învăţat să accept revedicările extremiştilor maghiari şi să le privesc cu îngăduinţă. Sunt doar manifestările unor minţi bolnave, ale unor oameni care nu ştiu şi nu pot mai mult. Într-un final, doar medicamentele pot să le liniştească viaţa plină de frustrări şi de neîmpliniri…

Sursa: George Bara-napocanews.ro

2 comentarii:

anca spunea...

Ioane,toti sint nostalgici,de mici le este inoculata ideea! crede-ma,stiu ce spun! locuiesc intr-o zona cu 70% unguri! pe fata,intr-adevar, nu spun acest lucru, dar cind e vorba de adunari,alegeri sint un singur organism!

Anonim spunea...

din pacate insa ei promoveaza acel sistem ghetoo care ii face sa se asemene cu lumea turcoislamica din Germania sau Olanda sau cu lumea islamico-nordafricana din Franta.Cam acelasi sistem se practica si aici.Noi islamicii sintem cei curati care nu ne insuram decat intre noi daca sora se insoara cu alt neam a "murdarit " onoare a familiei , nu cunoastem decat canale turcesti, ii injuram pe nemtzi etc....Este o paralela perfecta!!Si acets lucru denota o lipsa de a te integra in societatea care te-a preluat.Acest lucru il observ la maghiarimea din Ardeal, tendintza de ghetoizare de a construi ceva paralel.

Mediafax