joi, 19 februarie 2009

Diaconescu-Frattini, o relaţie delicată

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, va avea, luni, la Roma o întrevedere cu omologul său, Franco Frattini, despre situaţia românilor din Peninsulă.

Vizita se produce într-un context foarte încordat. În Italia s-a creat o ambianţă publică ostilă românilor şi lucrul acesta nu putea să nu se reflecte şi în declaraţiile politice. Din nefericire însă temperatura relaţiilor româno-italiene a fost ridicată şi mai mult de stilul intransigent al noului ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care a acuzat guvernul de la Roma de « conduită neeuropeană ». În replică, secretarul general al Ministerului italian de Externe, Giampiero Massolo, i-a transmis ambasadorului român în Italia „tristeţea” sa provocată de această abordare. Dincolo de suprafaţa acestor declaraţii sînt multe de spus. Franco Frattini, pe care Cristan Diaconescu l-a acuzat, aluziv, de conduită neeuropeană nu este altul decît fostul comisar european pentru Justiţie, care a contribuit în mod decisiv la instituirea unui regim exigent pentru România. Franco Frattini a fost unul dintre susţinătorii entuziaşti ai ministrului Monica Macovei atît în perioada mandatului ei, cît şi ulterior cînd trecea drept candidat plauzibil pentru un loc în Comisia Europeană. PSD nu îi iartă de aceea lui Franco Frattini tonul exigent şi faptul că a lăsat practic „moştenire” nişte rapoarte care incriminează guvernarea PSD şi majoritatea constituită ulterior pentru protejarea lui Adrian Năstase. Privind lucrurile din perspectiva cealaltă este iarăşi vădită indignarea nerostită a lui Franco Frattini care vede cum tocmai social-democraţii din România, cărora li se datorează în bună măsură situaţia ingrată a României în UE, îl acuză de „conduită neeuropeană.” Declaraţiile lui Diaconescu au fost amplificate de cele ale deputaţilor PSD din grupul socialiştilor europeni, care au acuzat guvernul de la Roma de „ipocrizie”. E vorba de aceeaşi deputaţi care, simţindu-se mai liberi să se exprime la adăpostul imunităţii lor europene, au acuzat recent Comisia Europeană că face jocul lui Traian Băsescu „adevăratul corupt” şi capitalismului global „adevăratul corupător”. S-a creat impresia că PSD transferă resentimentele sale privind tema corupţiei şi monitorizării europene asupra problemei italiene, politizînd-o într-un mod neproductiv. E ca o revanşă: „iată, aceia care ne-au pus pe noi la zid pe tema corupţiei se arată acum nedemocraţi, xenofobi şi rasişti.”


Ministrul de Externe Cristian Diaconescu, el însuşi fost ministru de Justiţie în blamatul cabinet Năstase, riscă la rîndul său să-şi manifeste vechile resentimente sub forma unei prea apăsate „intransigenţe patriotice” şi camuflate abil sub forma unei ortodoxii a drepturilor omului. Sursa:Deutsche Welle

2 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Chiar daca dedesubturile sunt altele, toti astia care ne dadeau noua lectii de democratie merita una peste bot!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Ei, care au exportat crima organizata in toata lumea, mai au tupeul sa vorbeasca!

Mediafax