marți, 17 februarie 2009

Televiziunea, balci al desertaciunilor

Pe vremuri, cu ocazia diferitelor sarbatori, in orase se organizau iarmaroace si balciuri, asezonate cu tot felul de mascarici, ringhispiluri, circari, prestidigitatori, cantareti, animale exotice sau ursi autohtoni. Toata populatia participa entuziasmata. Erau tot felul de ciudatenii ale naturii, oameni nascuti cu diferite malformatii, la cap, picioare, maini, si care, pentru a putea fi vazuti se percepea o taxa. Poate credeti ca balciurile acelea si atmosfera ce le inconjura au disparut. Da de unde! Nimic nu dispare, totul se transforma. Asa si balciurile, acum se inghesuie pe tejghelele televiziunilor de divertisment, in fiecare seara, continuind pana spre dimineata. Ce ofera aceste balciuri TV? Aceleasi produse, dar diferit ambalate. In loc sa vedem animale, trapezisti, dansul sabiilor, roata mortii si alti deformati ai soartei, vedem pe Sexy-Israela care umbla neimalsamata din televiziune in televiziune cu gerontofilul dupa ea, Sexy-Braileanca, care orice e in afara de sexy, Nichita, monument de idiotenie si cretinism patologic, Simona Sensual, care a inventat o noua valoare lui Pi, Monica si Iri, ce nu se sfiesc sa-si filmeze actele sexuale pe gaura cheii si lista e deschisa. Uneori te intrebi de ce oare trebuie sa-ti dublezi eforturile ca sa-i explici copilului ce inseamna viata si valorile ei, cand televiziunile le "predau" aceste lectii cu atata aplomb si daruire. Impotriva acestui flagel, numit televiziune, trebuie luptat insotit de cuvintele Sfintei Scripturi: “Toate îmi sunt îngăduite, dar nu toate îmi sunt de folos; toate îmi sunt îngăduite, dar nu mă voi lăsa biruit de ceva” (I Cor, 6, 12).

10 comentarii:

Anonim spunea...

Nu am cuvinte sa exprim cat rau face televiziunea societatii!

anca spunea...

mirarea mea e alta! cum de prind astfel de emisiuni ?observ o tendinta de otv-izare in media romaneasca! "vedete" ce apar la otv le vezi apoi la televiziuni ce se pretind cu staif!
nu ai sa vezi un tinar serios promovat ,de,nu aduce blestematul de rating!
am in familie un student eminent,declarat doi ani la rind ca "studentul anului",participant la numeroase congrese internationale! crezi ca vreodata o sa fie invitat la vreo televiziune,fie ea si locala?niciodata,in tara asta!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Anca, prind pentru ca nivelul de cultura si civilizatie e foarte scazut comparativ cu 1990(ca sa avem un punct de reper). Tot asa tampite sunt si emisiunile lui Jerry Springer, sau Jay Leno are tot poante in care se baga aplauze artificiale, la comanda, la greu. Adu-ti aminte ce idiot era Marius Tuca in primele emisiuni "Milionarii de la miezul noptii". Dar individul si-a dat seama ca trebuie sa se cizeleze si a facut-o. Acum toti au observat ca OTV ii lasa in urma si cativa smecheri, care tot ii dau cu rating-ul lor, copiaza la greu(Capatos, Madalin Ionescu). Altfel spus, se prostitueaza pentru rating, altfel si-ar pierde painea ca Teo. Ce facea Teo, face Bahmutanca, la un nivel mai coborat. Iar emisiuni de cultura sunt atat de rare, noroc cu TVR Cultural sau TVR sau Mezzo.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Chiar acum vad la un promo la Antena ca deseara vine iar Nichita, animalul ala paros si analfabet. Bineinteles ca ma voi uita, sa vad pana unde poate merge Capatos si libidinosul ala de Stoian. Invitatii de pe la televiziunile astea nu observa ca sunt folositi pe post de mascarici de balci, si lumea rade de prostia lor, in loc sa-si puna semne de intrebare.

Anonim spunea...

Ne place sa spunem ca suntem un popor crestin dar ceea ce vedem zi de zi la televizor nu ne ajuta in trecerea noastra spre vesnicie,suntem pe treptele iadului.Doamne lumineaza-i !

anca spunea...

dupa cum spuneam, s-a otevizat toata media! stii ce imi trece prin neuron? aia de se uita la toate mizeriile astea cind au deschis o carte(nu de telefoane)?sau au citit macar o carte in viata lor?
sintem pe fundul prapastiei!!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Catazx, ai perfecta dreptate.

Ion de la Chiuiesti spunea...

@anca:
Bibliotecile sunt inchise.

Ion de la Chiuiesti spunea...

la ora asta!

anca spunea...

hahaha,punct ochit,punct lovit!:)desigur ca sint inchise la ora aia!!hmm,pentru "neste unii" sint inchise permanent!!:)))

Mediafax