sâmbătă, 2 aprilie 2011

Bogatii trebuie feriti de ochii saracilor

China nu este doar cea mai populată ţară din lume. China este, de asemenea, o ţară în care miliardarii abunda. Potrivit Forbes, există 115 de miliardari care locuiesc în China. Mai multi pot fi găsiti doar în Statele Unite ale Americii. Majoritatea chinezilor nu par a fi încântat de stirile astea. Autorităţile chineze au hotărât să ia acţiuni directe împotriva stratificarii sociale şi interzicerea publicităţii produselor de lux.

Creşterea economică a Chinei a dus la anumite consecinţe triste. Numărul de persoane bogate în ţară a crescut cu 47 la sută anul trecut. Cu toate acestea, mai mult de 150 de milioane de oameni trăiesc cu mai puţin de un dolar pe zi, recunosc oficialii chinezi.

Autorităţile de la Beijing au decis recent să interzică publicitatea de bunuri de lux din capitala pentru a nu rani pe cei care nu îşi pot permite diamante şi perle. Panourile care afişeaza cuvinte precum "de elită," de lux "," Royal ", etc pot promova doar sentimente de ură în rândul săracilor, cred chinezii.

Autorităţile chineze sunt usor de inteles. Numărul tot mai mare de săraci şi bogaţi afecteaza grav situaţia în interiorul ţării. Anul trecut, un val de crime în masă a şocat ţara. Au fost comise o serie de atacuri asupra unor şcoli elementare şi grădiniţe au fost săvârşite: indivizi dezechilibrati psihic inarmati cu ciocane si cuţite au atacat pe toată lumea in drumul lor.

În 2009, peste 30.000 de muncitori de la o turnatorie de oţel au organizat o acţiune de protest care s-a încheiat cu o bătaie cu poliţia şi uciderea unui supraveghetor din fabrică. Muncitorii erau suparati de faptul că supervizorul care a fost linsat primea trei milioane yuans pe an (483.000 dolari), în timp ce pensia medie a unui lucrător fabrică nu a fost mai mult de 200 de yuans de o lună. 

Sursa

In acelasi timp, la noi este o situatie paradoxala. Oameni simpli cu venituri modeste fac totul pentru a afisa o bogatie si o suficienta iluzorie. Multi cetateni care nu au case si apartamente locuiesc cu chirie si isi cumpara masini de zeci de mii de euro in rate sau leasing, inrobindu-se pentru un statut efemer. Mandrie sau prostie, fenomenul exista.

Niciun comentariu:

Mediafax