duminică, 7 decembrie 2008

Grecia, cuprinsă de revolte


Uciderea unui băiat de 15 ani de către poliţie a declanşat proteste violente în toate oraşele mari ale Greciei. În mai multe oraşe greceşti se desfăşurau revolte spontane duminică după ce poliţia a împuşcat mortal un tânăr la Atena. Revoltele au început sâmbătă seară după incidentul din cartierul Exarhia, tinerii aruncând cu sticle incendiare înspre trupele de poliţie, incendiind maşini şi spărgând vitrine. Revoltele au cuprins apoi oraşul Salonic şi alte oraşe din nordul Greciei, dar şi din Creta şi Corfu. Ministrul de Interne, Prokopis Pavlopoulos, şi-a oferit demisia, dar premierul Costas Karamanlis nu a acceptat-o. “În numele guvernului şi al premierului, îmi exprim regretul pentru incident şi mai ales pentru moartea tânărului”, a declarat Pavlopoulos. “;A fost declanşată o investigaţie şi vor fi acordate pedepse exemplare şi mai ales măsuri pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Doi poliţişti au fost arestaţi, fiind investigaţi”, relatează Reuters.

Poliţiştii au declarat că maşina lor de patrulă a fost atacată de 30 de tineri, care aruncau cu pietre. Când au încercat să îi aresteze pe tineri, au fost atacaţi din nou, iar unul dintre poliţişti a tras cu pistolul, ucigându-l pe unul dintre demonstranţi. Este pentru prima dată, din 1985, când poliţia ucide un minor în Grecia. Se pare că băiatul avea doar 15 ani.

“Criminali în uniforme!” strigau tinerii care demonstrau în faţa sediului central al poliţiei din Atena, unde erau reţinuţi cei doi poliţişti. Fumul cuprindea cartierul Exarhia, unul dintre punctele tradiţionale în care au loc ciocniri între poliţie şi bandele de anarhişti. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, unii dintre aceştia purtând cagule. Cel puţin doi poliţişti au fost răniţi.

Grupul denumit Stânga Unită Anti-capitalistă a chemat populaţia la un miting luni, la Atena, ca protest faţă de uciderea tânărului. Guvernul de centru-dreapta al lui Karamanlis, care are o majoritate asigurată doar de un loc în plus în parlament, se confruntă cu nenumărate proteste din partea sindicatelor şi a uniunilor studenţilor. Socialiştii, în schimb, au crescut în sondaje.

Sursa:Cotidianul

Niciun comentariu:

Mediafax