joi, 11 decembrie 2008

Ocupaţia israeliană,"reminiscenţă a apartheidului"


Grupurile israeliene pentru respectarea drepturilor omului au descris ocupaţia israeliană din Cisiordania drept o "reminiscenţă a apartheidului" din Africa de Sud.

Asociaţia pentru Drepturile Civile (ACRI) a întocmit un raport anual, bazat pe modul în care legile se aplică în cazul israelinilor şi palestinienilor din Cisiordania. Au fost remarcate unele diferenţe, considerate a fi "discriminatorii şi nemotivate", notează cotidianul britanic The Independent."Israelul a construit o şosea modernă în Cisiordania, care a fost folosită numai pentru traficul automobilelor israeliene. În acest timp, palestinieniii erau obligaţi să folosească drumuri groaznice, deosebit de periculoase", se scrie în raport. "Accesul la toate serviciile, fondurile bugetare şi la resursele naturale este permis după criterii discriminatorii, iar această stare de fapt contravine pincipiului egalităţii de şanse. Din multe puncte de vedere, aceasta poate fi considerată o reminiscenţă a aprtheidului sud-african", concluzionează raportul ACRI. Guvernul israelian a ripostat imediat. "Întreaga comparaţie este falsă şi are un puternic caracter ofensiv", a spus purtătorul de cuvânt al premierului Ehud Olmert.

Olmert: Soluţia este retragerea

Olmert, care va părăsi Executivul israelian anul viitor, a declarat în urmă cu câteva luni că Israelul ar trebui să se gândească măcar la o retragere parţială din teritoriile ocupate după războiul din 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est. "Trebuie să ajungem la o înţelegere cu palestinienii, care ar presupune retragerea noastră din aproape toate teritoriile, dacă nu chiar din toate", a spus Olmert, care a subliniat necesitatea unui compromis. "Vom păstra un procent din aceste teritorii în mâinile noastre, dar va trebui să dăm palestinienilor un procent similar, pentru că altfel nu va fi pace", a adăugat fostul şef al Guvernului israelian.


Sursa:http://www.evz.ro

Niciun comentariu:

Mediafax