luni, 17 noiembrie 2008

Africa, in valtoarea evenimentelor

Summitul G-20 de la Washington a inceput fara reprezentantii continentului negru, exceptie facand doar Africa de Sud, care nu se reprezinta decat pe sine ca stat. Sigur, interesul marilor economii mondiale nu este dezvoltarea Africii, ci pastrarea ei ca o supapa de siguranta, ca o ultima sursa de materii prime, de pamant. Prabusirea preturilor la materiile prime vor aduce din nou flagelul foamei peste continental negru. In ciuda scaderii preturilor la alimente, criza este iminenta pentru africani. Ce sprijin le acorda UE, FMI si alte institutii? Sfaturi de genul: “Dezmembrati si vindeti, privatizati-va statele” spune gabonezul Jean Ping, preşedintele Comisiei Uniunii Africane. Dar ce are Africa de privatizat, in afara bogatiilor minerale? Nimic. Deci e lesne de inteles ce tintesc eventualii cumparatori. La doar o zi dupa reuniunea summitului G20, presedintele Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping, a declarat ca Africa nu este niciodata ascultata si ca reuniunile la nivel inalt iau decizii care o privesc, fara sa o consulte in prealabil.

"S-a format un obicei, acela de a se lua decizii in locul nostru, fara sa fim ascultati si fara ca noi sa ne impunem", a declarat Ping.

La o alta reuniune, desfasurata la New Delhi,India, Brazilia si Africa de Sud au acuzat tarile dezvoltate ca au provocat criza economica exista in prezent. Normal ar fi ca cei responsabili de declansarea crizei, sa ia in calcul si ajutarea tarilor in prag de prabusire, dar ce mai e normal in lumea asta?

Pentru Africa, criza financiara are toate premisele pentru a se transforma intr-o criza umanitara. Din pacate, asta nu va impiedica pe cei care conduc lumea sa-si continue nestanjeniti partida de sah pe tabla lumii.

Bibliografie: Revista Capital

Ziarul Gandul



Un comentariu:

Lupta NS spunea...

http://lupta-ns.blogspot.com/2008/07/africa-nu-da-nimic-nimnui-doar-sida.html

Mediafax