vineri, 21 noiembrie 2008

Dominaţia SUA asupra lumii intră în declin

Statele Unite îşi vor pierde statutul de superputere mondială unică în următorii ani, apreciază analiştii serviciilor de informaţii americane.

Dominaţia economică, militară şi politică a SUA va înregistra un declin substanţial în cursul următoarelor două decenii, arată o prognoză realizată de experţi ai serviciilor secrete americane şi citată de „The Guardian“. Într-un raport sumbru, intitulat „Tendinţe globale 2025: O lume transformată“, analiş tii Consiliului Naţional pentru Informaţ ii (NIC) descriu o planetă în care ameninţarea unui război nuclear, catastrofele ecologice şi terorismul vor face parte din peisajul cotidian. Documentul apreciază că deja am intrat într-o perioadă tot mai instabilă şi mai imprevizibilă, în care progresul democraţ iei de tip occidental nu mai este asigurat, iar unele state sunt pe cale să fie „preluate şi guvernate de reţele criminale“.

Această prognoză, pe care NIC o realizează o dată la fiecare patru ani, constituie o lectură grea pentru preşedintele ales al SUA, Barack Obama, care va prelua de pe 20 ianuarie poate cel mai dificil mandat prezidenţial din istoria Statelor Unite. Ţara sa nu va mai putea să ia decizii de una singură, pierzându-şi statutul de superputere unică.

„Nici măcar un singur deznodă mânt nu este prestabilit: modelul occidental de liberalism economic, democraţie şi laicitate, spre exemplu, pe care mulţi l-au considerat inevitabil, şi-ar putea pierde strălucirea - cel puţin pe termen mediu“, afirmă raportul. „În prezent, bogăţia se mişcă nu doar de la Vest la Est, ci şi sub controlul statului“, se adaugă în document, cu referire la China şi Rusia.

Statul va fi mai prezent în economie

„În perspectiva crizei financiare globale din 2008, rolul statului în economie ar putea deveni mai atrăgător în întreaga lume“, continuă autorii prognozei. În acelaşi timp, poziţia Americii va deveni „mai puţin dominantă“, un fel de „prima între egali“, pe un glob mult mai fluid şi ceva mai echilibrat, departe de „unilateralismul erei Bush“.

Organizaţiile internaţionale, precum ONU, par nepregătite să preia rolul puterii slăbite a SUA, într-o perioadă de multiple crize potenţiale, favorizate de încălzirea globală şi de secătuirea tot mai accentuată a unor resurse precum apa, hrana şi ţiţeiul. NIC apreciază că tehnologia va rămâne, cel mai probabil, în urma epuizării rezervelor de petrol şi gaz, avertizând că o tranziţie bruscă va aduce propriile sale probleme, precum instabilitate în Rusia şi în zona Golfului Persic.

Răspândirea capacităţilor nucleare va pune probleme mari de securitate, în condiţiile în care creşterea numărului de state mici (şi slabe) posesoare de tehnologie nucleară sporeşte şi posibilitatea intrării acesteia în mâinile altor state (poate încă mai mici şi mai slabe) sau chiar ale unor organizaţii teroriste.

Dacă naţiuni precum China, India şi Brazilia vor înregistra probabil un spor de influenţă în detrimentul Statelor Unite, altfel vor sta lucrurile cu Uniunea Europeană.

Analiştii NIC estimează că şi UE îşi va vedea influenţa diminuată până în 2025. Gâlcevile interne şi o „prăpastie democratică“ lărgită între Bruxelles şi alegătorii europeni vor face din UE un „uriaş cu picioare de lut“, incapabil să-şi transforme puterea economică în putere globală, afirmă documentul NIC.


Sursa:http://www.evz.ro



Niciun comentariu:

Mediafax