joi, 29 ianuarie 2009

America, măcinată de jocuri tip Caritas

La scurt timp după cazul Bernard Madoff, 1.500 de investitori din Statele Unite au fost înşelaţi într-o altă „inginerie financiară” . Nicholas Cosmo, preşedinte al societăţii Agape World Inc din New York, a fost arestat şi învinuit de planificarea unei fraude în valoare de 370 de milioane de dolari. Acuzatul se află în prezent în închisoare, iar ancheta guvernului continuă, au anunţat surse din Procuratura newyorkeză şi din FBI. Conform primelor cercetări, Cosmo, 37 de ani, a operat potrivit schemei clasice Ponzi, care prevede, cel puţin teoretic, ca primii „investitori” în jocul piramidal să încaseze dobânzi substanţiale pe spinarea ultimilor deponenţi. Societatea lui Cosmo promitea restituiri ale investiţiilor cu un câştig de peste 14% în termen de 72 de zile. Atrăgătoarea „schemă” le-a permis însă doar lui Cosmo şi apropiaţilor săi să se îmbogăţească, în timp ce deponenţii s-au ales cu praful de pe tobă.

Madoff şi-a escrocat propria soră

De altfel, „afaceristul” american nu se află la prima escrocherie. În 1999, el a fost condamnat la 21 de luni de închisoare, tot pentru fraudă. Şi-a fondat societatea Agape World Inc în anul 2000, după ce şi-a ispăşit pedeapsa. Acest nou caz de înşelăciune este similar celui al financiarului american Bernard Madoff, fost director al NASDAQ (bursa americană de valori tehnologice). Arestat pe 11 decembrie 2008, el se află în prezent în domiciliu supravegheat, suspectat că este la originea unei fraude uria­şe, de 50 de miliarde de dolari. Presa americană a menţionat că Madoff a mers până la a-şi escroca propria soră, Sondra Wiener, care, potrivit unor apropiaţi, a pierdut mai mult de trei milioane de dolari, fiind nevoită să-şi vândă locuinţa din Florida. Bănci de renume, precum BNP Paris Bas (Franţa), Nomura Holdings (Japonia) ori Neue Privat Bank (Elveţia), şi celebrităţi ca regizorul Steven Spielberg au căzut în capcana megaescrocheriei pusă la cale de Madoff.

Şi alte cazuri de piramide financiare au mai fost descoperite în ultimele luni de către autorităţile americane. Arthur Nadel („afacerist” din Florida, în prezent de negăsit) este acuzat că a deturnat banii „investitorilor”, circa 350 de milioane de dolari, iar James Ossie (preşedintele Capital Corporation din Georgia), că a escrocat 120 de persoane, care i-au încredinţat „numai” 25 de milioane de dolari.Sursa:adevarul

Niciun comentariu:

Mediafax