miercuri, 19 noiembrie 2008

Rasismul din SUA ia amploare după alegerea lui Obama


Afroamericanii au de suferit pentru că „unul de-al lor“ a ajuns preşedinte.„Înapoi în Africa” – mesaj mâzgălit pe maşini chiar şi în „tolerantul“ New York.


Pariuri pe momentul asa­sinării lui Barack Obama, şcolari care cântă „omorâţi-l pe Obama”, graffiti rasiste, păpuşi cu chip de afroamericani atârnând de ştreanguri în copaci, o biserică a negrilor incendiată, cruci în flăcări (simbol folosit adesea de organizaţa rasistă Ku Klux Klan) şi oameni intimidaţi doar pentru că au aceeaşi culoare a pielii cu preşedintele ales al SUA.

Acestea sunt numai câteva dintre incidentele rasiste care s-au petrecut în SUA, în două săptâmâni de la alegerea primului preşedinte afroamerican, astfel că America este pusă în faţa celor mai întunecate temeri. În locul unei societăţi care părea să fi depăşit barierele rasiale, în care minoritatea de culoare ar avea, de acum înainte, mai multe şanse de afirmare, răzbat semnale că va fi exact invers.

Frustrările rasiştilor au început să se manifeste tot mai violent, iar orice nemulţumiri faţă de politicile lui Obama ar putea să ia forma unor „răzbunări” împotriva negrilor.

La câteva ore după închiderea urnelor, în Massachusetts, unul din statele nordice controlate de Partidul Democrat, o biserică a afroamericanilor a fost incendiată, pe când, la Universitatea din Alabama, posterele cu Obama au fost rupte de pe uşa unei profesoare, care a fost ameninţată cu moartea să nu lipească altele. Iar pentru cine şi-ar închipui că astfel de evenimente au avut loc doar în statele din Sud (unde albii nu l-au votat pe Obama), Associated Press (AP) a relatat zeci de incidente din toate colţurile SUA.

De pildă, în orăşelul Rexburg din Idaho (nord-vest), şcolari de clasa a doua şi a treia au câ­ntat „omorâţi-l pe Obama” în autobuz, iar în metropolele „cosmopolite” şi „tolerante” Los Angeles şi New York au fost mâzgălite maşini, trotuare şi case cu inscripţii rasiste, gen „Înapoi în Africa”. Pariurile privind asasinarea preşedintelui ales se fac în Maine, alt stat considerat „paşnic”, în timp ce cruci în flăcări au fost zărite în Pennsylvania şi New Jersey.

„Ai votat cu Obama, păzeşte-ţi casa!”

Un astfel de mesaj a găsit pe parbrizul maşinii un afroamerican din Pittsburgh (Pennsyl­vania), dar astfel de ameninţări ar fi şi mai răspândite pe cuprinsul celor 11 state care, în 1861, s-au rupt de Uniune, declanşând Războiul Civil. Pe un perete rezervat „libertăţii de expresie”, din Univer­sitatea de Stat din Carolina de Nord, studenţii au scris „să-l împuşcăm în cap pe cioroiul ăla”.

În Georgia, unei fetiţe de nouă ani, un şcolar de vârstă apropiată i-a transmis: „Sper că Obama va fi asasinat”. În aceeaşi seară, mătuşa fetiţei şi-a găsit posterele cu Obama de pe verandă mâzgălite şi două cutii de pizza umplute cu fecale i-au fost lăsate în pragul casei. În total, surse AP au contabilizat peste 300 de incidente similare în statele sudice şi poate mult mai multe nici nu au fost scoase la iveală, într-o parte a SUA unde afroamericanii sunt obişnuiţi de sute de ani cu abuzurile.

Un procuror general de culoare

Pentru ca toate aceste incindente rasiste să nu degenereze în evenimente mai grave (precum răzmeriţa din 1992, de la Los Angeles, în urma agresării de către poliţişti a unui şofer negru), va veghea şi următorul procuror general al SUA, Eric Holder – afroamericanul cu cea mai înaltă funcţie anunţat în Cabinetul lui Obama.

La 57 de ani, Holder a fost procuror general adjunct în timpul lui Bill Clinton, numele său fiind legat de susţinerea acordată fostului preşedinte când acesta l-a graţiat, în ultima zi a mandatului său, pe un om de afaceri care a încălcat embargoul impus Iranului. Altfel, Holder are o carieră „fără pată”, fiind apreciat atât de republicanii, cât şi de democraţii de la Washington. El este fiul unor imigranţi din Barbados – aşadar, la fel ca Obama, nu are legătură cu epoca sclavagistă a altor afroamericani – şi l-a consiliat pe preşedintele ales de-a lungul campaniei.


Sursa: http://www.gandul.info

3 comentarii:

Lupta NS spunea...

Serios, tot articolul asta nu este altceva decat o minciuna gogonata. Un exemplu clar de manipuare din partea mediei de sistem.
Ce semnificatie au cateva incidente (de a caror existenta ma indoiesc pt ca am urmarit stirile google si nu am gasit asa ceva) la scara USA care are vreo 300 de milioane??!
Cati negri nu au cantat "Sa crape Bush!" "Omara-l pe diavolul alb!" (Destul de familiara expresia pentru Obama!!!) ?
"În locul unei societăţi care părea să fi depăşit barierele rasiale, în care minoritatea de culoare ar avea, de acum înainte, mai multe şanse de afirmare, răzbat semnale că va fi exact invers." Incredibil! Negrii, evreii si comunistii au acum toata puterea in SUA si ei scriu o asemenea tampenie! Putea un negru sa ajunga acolo fara ajutorul electorilor albi? Un calcul matematic ne arata ca NU. Atunci de unde atata viziune apocaliptica?
Da, sunt unii albi care si-au dat seama ca tara lor s-a dus dracului. Ca nimic nu mai e la locul ei. Si iau atitudine. Asta nu inseamna violenta. Ci ca se regrupeaza in organizatii rasiale care nu folosesc violenta ca Panterele Negre. Lupta acum pentru drepturile albilor care sunt discriminati. De-a dreptul enervant articolul. Parca nu are jurnalistul ala nicio treaba cu realitatea sau ne crede pe toti stupid people.

Ion de la Chiuiesti spunea...

Avand in vedere ca in 2 decenii populatia de culoare va intrece lejer populatia alba din SUA, e posibil sa existe o frustrare. Uite albii din Africa de Sud si atmosfera de nesiguranta in care traiesc atat ei, cat si negrii.

Lupta NS spunea...

Nu va trece nici macar un deceniu pana ce Albii vor ajunge minoritari. La realizarea studiilor nu au fost luati in calcul ilegalii!!! Ilegali care vor primi acte odata cu alegerea lui Obama.
Normal ca Albii sunt frustrati in USA. Parintii si bunicii lor au construit o tara si acum totul se duce naibii iar ei au un viitor nesigur.
Situatia din Africa de Sud este nu doar nesigura ci de-a dreptul insuportabila. Zilnic familii de Albi parasesc acea tara pentru a nu cadea victime salbaticiilor negrilor. Da, situatia devine grea si pentru negri. Cum ar putea fi bine cand ai un presedinte ce conduce tara cu mitraliera? De la el in jos se rasfrange tot raul. Plus ca declara deschis ca va veni ziua in care ii va ucide pe toti Albii.

Mediafax