Schema lui Madoff îşi trage originile din anii 70, titrează cotidianul
The Wall Street Journal. La două săptămâni după ce Bernard Madoff le-a mărturisit fiilor săi că întreaga sa companie a fost clădită pe „o mare minciună”, încep să apară amănunte tot mai interesante despre originile construcţiei financiare şi despre nivelul de implicare al anumitor clienţi. Presupusa sinucidere a lui Thierry Magon de la Villehuchet, co-fondatorul Acces International Advisors, a dat măsura amplitudinii undelor de şoc a acestui mega-scandal. Marţi, Thierry Magon a fost găsit mort în biroul său din Manhattan, după ce se pare că firma sa a suferit o pierdere de 1,5 miliarde de dolari în urma expunerii la fondurile lui Madoff. Pe măsură ce ancheta avansează, apar noi nume de instituţii cu plasamente importante care acum sunt periclitate.
Potrivit unor surse apropiate situaţiei, una dintre acestea este banca vieneză Medici, cu peste 2,1 miliarde de dolari investiţi în firma lui Madoff.
În ultimele zece zile, preşedintele băncii, Sonja Kohn, împreună cu soţul său, Erwin, s-au străduit să-şi convingă clienţii, în special pe cei din Italia, că instituţia pe care o conduc nu se află în dificultate. Doamna Kohn, o cunoştiinţă mai veche de-a lui Madoff, deţine 75% din Medici Bank. Celălalte 25 de procente aparţin în mod indirect gigantului bancar Unicredit. În ceea ce priveşte clienţii din Statele Unite, relaţiile unora cu Madoff datează chiar din anii 70. Brokerul de pe Wall Street îi cunoştea personal pe mulţi dintre aceştia. Spre exemplu, Robert Gettinger, în vîrstă de 82 de ani, a investit pentru prima oară în anul 1973, la recomandarea unui prieten.
Sursa:The Money Channel
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu