duminică, 28 decembrie 2008

Clerul german pune criza financiara pe seama lacomiei capitaliste

Cele două mari biserici din Germania, cea catolică şi cea protestantă, au folosit prilejul mesajelor anuale de Crăciun pentru a acuza lăcomia şi sistemul capitalist inuman de declanşarea crizei financiare globale. Oficialii celor două biserici s-au arătat îngrijoraţi de panta pe care a alunecat economia - situaţie creată, în opinia acestora, de egoismul celor privilegiaţi.

“Sunt în special îngrijorat de cozile tot mai mari de la cantinele sociale”, a declarat episcopul Wolfgang Huber, capul bisericii evanghelice din Germania. Acesta şi-a mai exprimat speranţa că oamenii vor înceta să mai preamărească banul şi a făcut apel la solidaritatea umană în vremuri grele.

Capul Conferinţei Episcopilor Catolici din Germania, Robert Zollitsch, a combătut priorităţile societăţii actuale în ajunul celei mai serioase crize economice planetare din perioada interbelică şi până în prezent. Acesta s-a întrebat retoric de ce sume de miliarde de euro din banii publici pot fi atât de uşor cheltuite pentru salvarea sistemului financiar bolnav în vreme ce este aproape imposimbil să aduni fonduri substanţiale pentru finanţarea sistemului educaţional din Germania.

Episcopul protestant din Hanovra, Margot Kassmann, a exprimat aceleaşi nemulţumiri: “Miliarde pentru salvarea băncilor. Aceşti bani nu ar fi fost folosiţi mai bine prin investirea lor în şcoli şi grădiniţe, fondul de ajutor social sau în programe de ajutorare a familiilor?”.

Arhiepiscopul din Munchen, Reinhard Marx, a mers până la a avertiza că sistemul economic actual, care nu mai este îndreptat spre oameni, a distrus ţesătura fundamentală a societăţii. Sursa: frontpress.ro

Niciun comentariu:

Mediafax