miercuri, 28 ianuarie 2009

Este Marea Britanie în pragul falimentului?

Consumul se afunda, somajul creste, cifrele au confirmat intrarea in recesiune, moralul managerilor britanici este la pamant, toate motoarele economiei merg prost. Analistii au inceput sa-si puna o intrebare pe care nu credeau ca si-o vor pune vreodata: se apropie Marea Britanie de un faliment national?

La ora actuala, in lume exista trei mari crize: criza financiara, criza imobiliara si criza economica reflectata in criza industriala. Marea Britanie se confrunta cu toate trei in acelasi timp si la dimensiuni uriase, apreciaza Emmanuel Lechypre, responsabil al unui centru de prognoza economica din Franta.

Criza financiara este redata de problemele grave cu care se confrunta sistemul bancar britanic, unde statul a fost nevoit sa intervina masiv pentru sprijinirea unor grupuri bancare mamut. Mai mult, pierderile suferite de aceste banci se ridica la sume de-a dreptul inimaginabile, cum este si cazul RBS care asteapta o pierdere de 32 de miliarde de euro. Aproape un sfert din cresterea economica britanica venea din sectorul financiar.

Criza imobiliara este redata de scaderea dezastruoasa a pretului din sectorul imobiliar, scadere care a ajuns la 30%, de la inceputul crizei pana acum.

Criza industriala si-a facut deja simtita prezenta in spatiul britanic, in special in sectorul auto, dar si cel al constructiilor. Productia de automobile din uzinele britanice a scazut cu 50%.

De asemenea, toate masurile luate de executivul britanic se dovedesc a fi insuficiente atat pentru degriparea sistemului financiar, cat si pentru cresterea productiei industriale. In opinia analistilor, cea mai grava problema ramane pentru Marea Britanie, criza imobiliara, care, se pare ca nu se va termina prea curand. Expertii in economie estimeaza ca recesiunea economica si situatia dificila a Marii Britanii va fi una de foarte lunga durata.

Sursa: capital

2 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Scuze ca nu rezonez cu ideile Dumneavoastra!
Marile puteri nu vor fi NICIODATA in pragul asa zisului Faliment!!!
Ele se descurca, au planuri de redresare pe care nici nu le banuim! Pe care nici nu stim cum sa le gestionam!
In nici un caz nu incepeti sa plangeti pe catafalcul SUA, Marea Britanie si alte tari din UE!!
Se vor descurca si isi vor proteja cetatenii!
Noi, mai putin!
Consecintele se vad!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Cred ca nu mai trebuia sa precizez ca doar cei mici sunt in pragul falimentului. Isi protejeaza cetatenii in masura in care acestia ii pot slugari. Interesul celor care instaureaza Noua Ordine Mondiala este depopularea planetei.

Mediafax