miercuri, 21 ianuarie 2009

Bush şi Rumsfeld ar trebui judecaţi pentru încurajarea torturii

Raportorul ONU privind tortura, Manfred Nowak, a cerut Statelor Unite să demareze acţionarea în justiţie a fostului preşedinte american George W. Bush şi a fostului secretar al Apărării, Donald Rumsfel, pentru că au încurajat tortura şi relele tratamente aplicate deţinuţilor de la Guantanamo, informează AFP.

Potrivit lui Nowak, demersul este o obligaţie a Statelor Unite, în condiţiile în care Washingtonul a ratificat convenţia ONU împotriva torturii, iar acest text îi obligă pe semnatarii lui să recurgă la "toate mijloacele, în special la cele din dreptul penal" pentru a-i urmări pe vinovaţi.

Declaraţia a fost făcută la postul german de televiziune ZDF. Tot aici, raportorul ONU precizează că deţine toate documentele publice care dovedesc că la originea oridinelor de torură s-a aflat fostul secretar al Apărării.

Ironizat la sfârşit de mandat

În timpul ceremoniei de învestire în funcţia de preşedinte a lui Barack Obama, fostul preşedinte George W. Bush a fost ridiculizat de o parte dintre americanii prezenţi la eveniment. Bush a fost primit cu aplauze răzleţe şi cu un vesel "Hei, hei, la revedere".

Sursa:evz.ro

Niciun comentariu:

Mediafax