vineri, 23 ianuarie 2009

Francezii nu mai vor Coca Cola

Guvernul francez se confruntă cu o presiune mare din partea populaţiei pentru a impune o taxă de import ridicată pentru Coca Cola, ca răspuns la taxele americane pentru brânza roquefort.

Măsurile americane au fost luate ca parte a unei dispute comerciale, cunoscută ca "războaiele brânzei", prin care administraţia Bush a acţionat ca urmare a interzicerii de către UE a importului de carne vită tratată cu hormoni, potrivit Antena3.

Săptămâna trecută, America a impus taxe de import de 100% pentru o lungă listă de produse europene, dar brânza roquefort s-a bucurat de un tratament special - are un tarif de 300%.

"Simbol pentru simbol", declara Philippe Folliot, parlamentar francez. "De vreme ce SUA au decis suprataxarea uneia dintre cele mai vechi tipuri de brânză, cred că guvernul francez, împreună cu UE, trebuie să se gândească la o taxă mare pentru importurile de concentrat Coca-Cola produs în SUA".

Într-o scrisoare către succesorul lui Bush, Folliot cere eliminarea taxei şocante pentru roquefort.
Producătorii din sudul Franţei, considerat regatul brânzei, apreciau că taxarea este sinonimă cu un embargo pe cea de-a treia piaţă pentru ei. Producătorii de roquefort exportă 420 de tone pe an către SUA iar acţiunea lui Bush este privită că o răzbunare târzie pentru poziţia Franţei în privinţa războiului din Irak din 2003.

Evz.ro

Niciun comentariu: