duminică, 18 ianuarie 2009

UE pregateste anexarea Islandei si Norvegiei in 2009. Pacat de ele.

Comisarul UE pentru extindere, Oli Rehn, a declarat in cadrul unei videoconferinte tinute la Oslo (capitala Norvegiei) cu Reykiavik (capitala Islandei) ca UE e pregatita pentru o cerere de aderare din partea Islandei, care ar putea fi rezolvata rapid. Oli Rehn a mentionat explicit ca Islanda si Norvegia ar putea deveni membre UE pana la sfarsitul anului, chiar inaintea Croatiei.

Islanda a avut probleme financiare serioase in anul 2008, ca urmare a crizei bancare mondiale. Practic, sectorul bancar islandez a colapsat. Valoarea coroanei islandeze (moneda oficiala) s-a prabusit, ceea ce a reprezentat un dezastru pentru islandezii care se imprumutasera in euro si care s-au trezit in imposibilitatea de a-si plati datoriile. Au avut loc numeroase demonstratii de protest la care s-au reunit mii de oameni, ceea ce pentru o tara cu 300.000 de locuitori este semnificativ.

Islanda si Norvegia sunt tari membre ale NATO, EFTA (European Free Trade Agreement), EEA (European Economic Area) a spatiului Schengen. De-a lungul anilor, populatia din Islanda s-a opus intr-o covarsitoare majoritate integrarii in UE. Din acest motiv, politicienii din aceasta tara nici macar nu au organizat vreun referendum in aceasta privinta. In Norvegia s-au organizat doua referendumuri in privinta aderarii la UE, dar populatia a votat impotriva.


Continuare eurosceptic.ro

Nota blog: Adio libertati si drepturi. Bine ati venit in puscarie!

Niciun comentariu:

Mediafax