luni, 19 ianuarie 2009

Ehud Barack, marele castigator din Gaza

Ehud Barak, ministrul israelian al apararii, este marele castigator de pe urma ofensivei din Fasia Gaza, care l-a readus in cursa pentru alegerile legislative din februarie, in timp ce marele perdant a fost seful diplomatiei, Tzipi Livni, si partidul sau.

Potrivit sondajelor de opinie, fostul premier conservator Benjamin Netanyahu ramane favorit pentru alegerile din 10 februarie, relateaza AFP.

Insa politologii sunt de parere ca Ehud Barak este cel care a avut de castigat pe plan intern, dupa ofensiva de 22 de zile impotriva gruparii islamiste Hamas.

La polul opus, "prestatia" lui Tzipi Livni pe plan diplomatic, considerata modesta, a adus o lovitura severa partidului de centru Kadima, principala formatiune din coalitia in exercitiu, considera analistii.

"Marele beneficiar va fi, desigur, Ehud Barak,care a iesit din umbra", scria duminica editorialistul Ben Caspit in cotidianul Maariv. "Si Benjamin Netanyahu se poate bucura", continua articolul, explicand ca intoarcerea in prim plan a problemelor de securitate a fost in beneficiul sau si i-a permis sa-si pastreze avantajul initial in randul opiniei publice israelienea. "In acest moment, perdantul este Tzipi Livni. Ordinea sa de zi s-a evaporat", a mai precizat Caspit.

In urma cu o luna, laburistii erau in cadere libera in sondaje, insa Barak, fost general si premier, cel mai decorat militar din Israel, este privit drept "arhitectul" operatiunii Plumb intarit, lansata impotriva membrilor Hamas din Fasia Gaza.

Astfel, desi conflictul a provocat critici si proteste in lume, el a beneficiat de o sustinere larga in randul israelianilor, care au vazut in operatiune ocazia de a reface imaginea armatei, dupa ofensiva din 2006 impotriva militantilor Hezbollah din Liban.

Ministrul de externe a preluat conducerea Partidului Kadima anul trecut, dupa demisia premierului Ehud Olmert, acuzat de coruptie. Kadima a fost fondat in 2005 de seful Guvernului din acea perioada, Ariel Sharon, in urma unei sciziuni de aripa dreapta a partidului Likud, condus de Netanyahu.

La randul sau, Asher Arian, specialist in sondaje, considera Barak poate spera la o victorie, in conditiile in care Livni a fost marginalizata in timpul ofensivei in Gaza. Totusi, expertul nu exclude o mare coalitie care sa reuneasca Likud, Kadima si pe laburisti, in spiritul atmosferei de unanimitate din timpul conflictului.

Partidul Likud, care dispune in prezent de 12 locuri din cele 120 din Parlament, va obtine 29 in urma scrutinului din februarie, potrivit unui sondaj realizat dupa intrarea in vigoare a armistitiului si publicat in pagina electronica a cotidianului Haaretz.
Partidul de guvernare Kadima ar putea obtine 26 de locuri, fata de 29, in legislatura actuala. Partidul Laburist, de centru-stanga, condus de ministrul apararii Ehud Barak, ar putea obtine 14 mandate, fata de 19 in prezent, dar a inregistrat o crestere fata de estimarile dinainte de ofensiva israeliana din Gaza, lansata la 27 decembrie 2008.

Patridul de extrema dreapta Israel Beitenou care dispune in prezent de 11 parlamentari, ar putea numara 14 dupa alegeri. Din aceasta formatiune fac parte persoane provenite din fosta URSS, sub conducerea deputatului Avigdor Lieberman, partizan declarat al utilizarii fortei.

O coalitie de dreapta sub conducerea Likud ar dispune de un fel de majoritate redusa, datorita sprijinului partidelor de extrema dreapta si a celor religioase.

Sondajele efectuate dupa trei saptamani de ofensiva demonstreaza ca operatiunea israeliana din Fasia Gaza, sprijinita masiv de israelieni, nu a provocat o schimbare majora, cu exceptia cresterii cotei de popularitate a lui Ehud Barak.
SursaZiare.com

Niciun comentariu: