joi, 18 iunie 2009

Americanii se trezesc din „visul Obama”


Măsurile nepopulare şi promisiunile neonorate i-au determinat pe cetăţenii SUA să-şi reevalueze sentimentele faţă de preşedinte.

Cota de popularitate a preşedintelui american, Barack Obama, a scăzut după cinci luni de la instalarea în funcţie, relevă un sondaj efectuat de cotidianul „Wall Street Journal” şi postul de televiziune NBC. Dat publicităţii miercuri, studiul a dezvăluit, de asemenea, că majoritatea populaţiei respinge două dintre principalele proiecte adoptate de administraţia de la Casa Albă până în prezent: închiderea centrului de detenţie de la baza militară Guantanamo, din Cuba, şi planul de salvare a gigantului auto General Motors (GM).

Chiar dacă a rămâne la un nivel ridicat, cota de popularitate a liderului american a scăzut de la 61 la sută, cât măsura în aprilie, la 56 la sută, potrivit studiului efectuat pe un eşantion de 1.008 adulţi, în perioada 12-15 iunie, relatează France Presse.

Un număr de 52 la sută dintre respondenţi au declarat că nu sunt de acord cu închiderea centrului unde sunt deţinuţi suspecţi de terorism, doar 39 la sută aprobând demersul lui Obama, anunţat imediat după învestirea sa. Strâns legat de subiectul luptei împotriva terorismului, problema metodelor brutale de interogare suscită, de asemenea, păreri împărţite în rândul americanilor. Doar 48 la sută susţin interzicerea de către preşedinte a acestor tehnici, considerate drept acte de tortură, în timp ce 41 la sută dezaprobă măsura. În ceea ce priveşte intervenţia financiară a administraţiei pentru salvarea grupului GM, 54 la sută resping această iniţiativă, doar 35 dintre americani avizând planul.

Sondajul dezvăluie, de asemenea, că peste o treime dintre americani consideră că liderul de la Casa Albă luptă pe prea multe fronturi, în timp ce 60 la sută cred că Barack Obama abordează mai multe subiecte tocmai din cauză că ţara se confruntă cu numeroase probleme stringente.

Ca mulţi alţi preşedinţi, Obama are dificultăţi în a-şi onora promisiunile făcute în campania
electorală, îns trăinându-şi o parte din simpatizanţii ale căror voturi s-au dovedit cruciale în scrutinul din noiembrie, scrie Reuters.

Diferite grupuri, de la activiştii pentru drepturile minorităţilor sexuale până la cei care militează pentru reformarea economiei, şi-au văzut între timp speranţele spulberate. Deşi Obama a ordonat miercuri extinderea unora dintre avantajele acordate de stat angajaţilor săi la partenerii lor homosexuali, la fel ca şi pentru celelalte cupluri, administraţia a produs
iritare săptămâna aceasta, după adoptarea unei norme care protejează dreptul statelor de a nu recunoaşte căsătoriile între partenerii de acelaşi sex.

Liderul american a dezamăgit şi un segment al electoratului după ce a refuzat să permită Pentagonului să dea publicităţii fotografii care ar descrie o serie de abuzuri comise la adresa suspecţilor de terorism. „Există promisiuni pe care un candidat nu le mai respectă când devine preşedinte deoarece lucrurile arată diferit. Acum ştie lucruri pe care atunci nu le ştia”, a explicat Stephen Hess, profesor la Universitatea George Washington.

"Sunt multe de care te loveşti. Nu ştii cu ce te vei confrunta când vei deveni preşedinte. Trebuie doar să fii pregătit pentru orice."- George W. Bush, fost preşedinte al Statelor Unite

Fostul preşedinte republican George W. Bush, invitat la o reuniune a producătorilor şi oamenilor de afaceri din statul Pennsylvania, a atacat politicile economice promovate de Barack Obama, avertizând că sectorul privat, nu statul, va reuşi să redreseze economia. Bush a mai explicat audienţei că programele sale privind interogarea suspecţilor de terorism au respectat legea, refuzând însă să se pronunţe asupra deciziei de închidere a centrului de la Guantanamo. El s-a limitat la a declara că printre deţinuţii de acolo sunt mulţi care ar ucide americani la un simplu semn. Sursa: evz.ro

PS. Vezi neaparat!

2 comentarii:

anca spunea...

vai di mini si di mini! acum si-au dat seama? avea dreptate Moore in cartea lui!

Ion de la Chiuiesti spunea...

Vezi

http://iondelachiuiesti.blogspot.com/2009/03/obama-deception.html

Mediafax