joi, 18 iunie 2009

Consilierii lui Boc vorbesc de concedieri şi taxe mărite


Consilierii lui Boc, Ionuţ Popescu şi Andreea Vass, vorbesc despre concedieri, salarii tăiate sau taxe mărite

Economia românească e pe buza prăpastiei. După ce a plecat pe drumul crizei cu o estimare de 2,5% creştere economică în 2009 şi a fost corectat de FMI, care a spus că e vorba de o recesiune de 4%, Guvernul ia în calcul acum şi dezastrul economic. PIB-ul României ar putea scădea cu până la 6,5% anul acesta, ceea ce înseamnă că Executivul ar putea fi obligat să renegocieze, la câteva zile după publicarea sa, acordul cu FMI, conform unor surse din Ministerul Finanţelor citate de Ziarul Financiar. Guvernul ar putea fi nevoit să recunoască, de asemenea, că nu a fost în stare să taie cheltuielile suficient de mult pentru a contrabalansa scăderea veniturilor, respectiv că nu se poate încadra în ţinta anuală de deficit bugetar stabilită de comun acord cu Fondul, de 4,6% din PIB, ceea ce va duce la o renegociere a contractului de împrumut. Noua ţintă ar putea fi de minus 6% din PIB, conform aceloraşi surse. Asta înseamnă că economia românească s-a întors cu 180 de grade, respectiv de la o creştere economică record de 7,1% în 2008 (afectată de un ultim trimestru prost), la o scădere record, aproape egală cu avântul de anul trecut.

Pe hârtie lucrurile sunt foarte clare: veniturile au scăzut cu 6,6% în primele patru luni faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, trase în jos de reducerea consumului şi neplata taxelor de către firme şi populaţie, iar cheltuielile au crescut cu 11,7%. În lipsa investiţiilor, de numai un miliard de euro în primele patru luni, în scădere cu 23% în perioada precizată, piatra de moară care atârnă de gâtul Finanţelor sunt salariile bugetarilor, care au crescut cu 16% în perioada ianuarie-aprilie 2009 faţă de perioada similară a anului trecut.

Soluţia pentru a reporni investiţiile şi creditarea este reducerea cheltuielilor cu salariile angajaţilor la stat, fie prin concedieri sau reduceri consistente de salarii, fie prin alte metode. Acestea sunt concluziile prezentate pentru Gândul de către doi dintre consilierii primului ministru Emil Boc, respectiv Ionuţ Popescu şi Andreea Vass. „La noi, până acum, bugetarii nu au simţit în niciun fel criza, în afară de 100-200 de angajaţi de la Palatul Victoria, care au fost daţi afară. Este nevoie de o reducere substanţială a cheltuielilor cu salariile angajaţilor la stat. Sunt şi metode mixte, nu numai concedierea sau scăderea salariilor. S-ar putea reduce, cu o zi pe lună, programul lor de lucru, de exemplu. Important este să fie reduse aceste cheltuieli”, ne-a declarat Ionuţ Popescu, fost ministru de Finanţe, actual consilier al premierului Emil Boc, care a precizat că acestea sunt părerile sale personale şi nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului. Continuarea

Niciun comentariu:

Mediafax