marți, 16 iunie 2009

"Totul se plateste"


Grupul elveţian Novartis a anunţat săptămâna trecută că a reuşit să producă un nou vaccin pentru gripa nouă, iar la începutul acestei săptămâni Daniel Vasella, şeful grupului farmaceutic a declarat că refuză categoric să ofere gratuit doze de vaccin ţărilor sărace.

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut un apel la solidaritate şi a cerut Novartis să ofere un număr de doze de vaccin ţărilor sărace care sunt afectate de gripă. Preşedintele Novartis a răspuns acestei solicitări spunând că pentru a fi viabilă producţia, este nevoie de stimuli financiari şi, în consecinţă, costurile vaccinului trebuie suportate, eventual, de alte ţări donatoare.

Pe de altă parte, grupul GlaxoSmithKline a declarat că este pregătit să ofere 50 de milioane de doze statelor cu dificultăţi financiare, iar alte laboratoare mai mici s-au oferit să doneze 10% din producţia lor.

Novartis a anunţat că o doză de vaccin costă între 10 şi 15 dolari şi că intenţionează să producă 1 milion de de doze pe săptămână. Mai mult de 30 de guverne din toată lumea au încheiat deja contracte cu grupul elveţian.

"Donarea de doze de vaccin nu este o soluţie durabilă şi nu există nicio obligaţie pentru industria farmaceutică să furnizeze produse în mod gratuit", estimează grupul Novartis.

SURSA: Le Temps via Capital.

Niciun comentariu:

Mediafax