duminică, 1 februarie 2009

Comandantul NATO din Europa, un criminal?

Comandantul suprem al NATO in Europa, generalul american John Craddock, sugereaza eliminarea traficantilor de opiu din Afganista fara a se mai demonstra neaparat ca participa la insurgenta islamista, potrivit unei scrisori ce a fost publicata joi de SpiegelOnline, relateaza AFP.
In scrisoare, Craddock ordona Aliantei sa-i vineze de acum "pe toti traficantii de droguri si instalatiile lor" si le da posibilitatea fortelor NATO sa recurga la violenta extrema, chiar la uciderea respectivelor persoane, potrivit Der Spiegel.

"Nu mai este necesar sa se aduca informatii militare sau sa se demonstreze ca fiecare traficant sau instalatie pentru droguri din Afganistan indeplineste criteriile unui obiectiv militar", potrivit lui Craddock.

Scrisoarea este adresata generalului german Egon Ramms, de la centrul de comandament NATO din Olanda, si comandantului fortelor internationale din Afganistan, generalul David McKiernan. Cei doi refuza insa sa urmeze aceste indicatii, pe care le considera contrare dreptului international si reglementarii operatiunilor fortelor internationale ale NATO (ISAF), potrivit publicatiei. Craddock si-a justificat pozitia reamintind ca tarile din NATO s-au pus de acord in octombrie pentru a combate in Afganistan traficul cu heroina, prin care sunt finantati talibanii. NATO "a recunoscut o legatura clara intre traficul de droguri si insurgenta", a subliniat acesta.

Biroul lui McKiernan din Kabul, citat de SpiegelOnline, a spus ca generalul Craddock incearca sa creeze "o noua categorie de forte militare inamice" si submineaza angajamentul ISAF de "evitare la maxim a pierderilor de vieti in randul civililor". Pentru a raspunde ingrijorarii unor state ca Germania, Franta, Spania si Italia, tarile din NATO au convenit in octombrie ca ISAF sa nu intervina decat cu trupe "ce beneficiaza de o autorizatie clara din partea guvernelor lor".

sursa:9am

Nota: Masura vizata de Craddock, tot asa de bine poate doreste sa stearga urmele si sa ascunda implicarea agentiilor de informatii americane in traficul de droguri. Se stie ca productia de droguri a fost infima pe vremea guvernarii talibanilor si era pedepsita cu moartea de catre acestia. Traficul si productia a crescut alarmant odata cu sosirea "binefacatorilor Nato".

Niciun comentariu:

Mediafax