marți, 3 februarie 2009

Curtea de la Haga dă câştig de cauză României

Agentul României la CIJ Bogdan Aurescu a declarat, marţi, că decizia Curţii în cazul procesului cu Ucraina acordă României 9700 de kilometri pătraţi de zonă economică exclusivă şi platou continental, reprezentând 79,34% din totalul suprafeţei în dispută.

"Hotărârea pe care a pronunţat-o astăzi Curtea recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34 % din zona în dispută cu Ucraina", a spus Aurescu.

Zona conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Aurescu.

"De asemenea , în această zonă sunt estimate a fi, prin linia trasată de Curte, aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 12 milioane de tone de petrol", a spus Aurescu, potrivit căruia, "soluţia Curţii este un succes al aplicării dreptului internaţional".

De asemenea, Aurescu a apreciat că verdictul, ca urmare a caracterului său corect şi echitabil, nu poate fi pus sub semnul întrebării.

"Este o soluţie avantajoasă pentru România, care a susţinut permanent o metodă de delimitare conformă cu dreptul internaţional şi, evident, o soluţie echitabilă care este avantajoasă şi pentru Ucraina".

mediafax

Niciun comentariu:

Mediafax