miercuri, 4 februarie 2009

Israelul ameninta Vaticanul cu ruperea relatiilor diplomatice

Situaţia tensionată dintre statul israelian şi Sfântul Scaun a căpătat noi accente. Itzak Cohen, ministrul israelian pentru Probleme religioase a evocat, într-un interviu acordat cotidianului „Der Spiegel”, eventualitatea întreruperii relaţiilor dintre Israel şi Vatican.

Referindu-se la episcopul negaţionist Richard Williamson şi la reabilitarea acestuia de către Vatican, oficialul israelian a declarat că va recomanda guvernului său întreruperea raporturilor cu „o instituţie din care fac parte negaţionişti ai Holocaustului şi antisemiţi“.

Presa italiană consideră că afirmaţiile lui Cohen par mai degrabă un gest electoral, ţinând cont că alegerile legislative din Israel se apropie (11 februarie). Ambasadorul Israelului la Vatican s-a mulţumit să menţioneze că nu se poate pronunţa asupra aserţiunilor unui ministru israelian.

Critici la adresa Vaticanului au venit şi din partea lui Meir Lau, fost rabin-şef al Israelului, supravieţuitor al lagărului de concentrare de la Buchenwald. „Cum se poate ca un negaţionist ca Richard Williamson să obţină protecţia şi reabilitarea capului Bisericii catolice?”, a declarat el. Cu toate acestea, o eventuală vizită a Papei în Israel (programată pentru luna mai, a.c.) ar fi binevenită, asigură diplomaţi israelieni şi reprezentanţi ai comunităţii religioase. Sursa: frontpress

Niciun comentariu: