marți, 3 februarie 2009

In sfarsit, Basescu face o declaratie matura

Traian Basescu a declarat in cadrul vizitei pe care o efectueaza in Ungaria ca in Romania nu va exista niciodata autonomie teritoriala.

Presedintele Basescu a fost intrebat in conferinta de presa comuna sustinuta cu omologul sau ungar, Laszlo Solyom, daca este posibila autonomia teritoriala in regiunea secuiasca.

"Daca ma intrebati de termen va pot spune: niciodata. Asta pentru ca Romania este definita ca stat unitar, national si suveran si nu cred ca vreun politician roman ar avea alta abordare decat Constitutia Romaniei", a spus Basescu.

El a mentionat ca Romania nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minoritati, insa a spus ca tara noastra sustine fara rezerve drepturile individuale ale minoritatilor. "Asta inseamna dreptul de a studia in limba materna, dreptul de a-si pastra si dezvolta cultura, precum si dreptul la reprezentarea politica a minoritatilor in Parlament. Toate acestea sunt in Romania drepturi efective", a spus seful statului. Basescu a completat ca toti cetatenii romani au nevoie de un grad ridicat de autonomie. "Comunitatile locale au dreptul dar si nevoia unui nivel mai ridicat de autonomie decat este in prezent. In mod egal, romani, maghiari, ucraineni, sloveni, cehi, au nevoie de un nivel mai mare de autonomie", a aratat Basescu.

Pe de alta parte, presedintele Ungariei, Laszlo Solyom, a raspuns la randul sau ca intre Romania si Ungaria relatiile sunt bune, dar asta nu inseamna ca nu pot exista si opinii diferite. Solyom a mentionat ca niciodata nu a pus la indoiala faptul ca politica Romaniei fata de minoritatile nationale nu ar corespunde normelor UE, iar in unele state europene este recunoscuta autonomia teritoriala, iar in altele nu.

Sursa:Presaonline

2 comentarii:

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Cred ca nu-si permitea sa raspunda altfel!

Ion de la Chiuiesti spunea...

A fost si electoral raspunsul, nu crezi?

Mediafax